Završena procedura imenovanja Spomen-parka Odred Lasta

U prisustvu građana, prijatelja, predstavnika Kantona Sarajevo, Općine Centar te boračkih udruženja u utorak, 15. maja 2018. godine otkrivena je tabla sa natpisom Spomen-park Odred Lasta čime je zvanično završena procedura imenovanja parka na uglu ulica Patriotske lige i Bolnička, kod Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu gdje je nekada bilo sjedište jedinice koja na današnji dan slavi 26. godišnjicu formiranja.

Ploču sa nazivom parka otkrili su kćerka prvog ratnog komandanta Ferida Pilava i ratni komandant Rusmir Mrković.

 

Podsjećamo, na 18. redovnoj sjednici koja je održana krajem prošle godine Općinsko vijeće Centar je dalo saglasnost na inicijativu Udruženja veterana Odreda policije za specijalne namjene „Lasta“ za imenovanje „Spomen parka Odred Lasta“ na uglu ulica Patriotske lige i Bolnička te je prijedlog upućen u dalju proceduru. Skupština Kantona Sarajevo prihvatila je predloženu odluku o davanju imena parku koji se nalazi na lokalitetu Mjesne zajednice Park-Višnjik.

 

O ratnom putu Odreda policije za specijalne namjene „Lasta“ govorio je ratni komandant Mrković.

 

-Danas smo se okupili da obilježimo 26. godišnjicu od formiranja Odreda policije za specijalne namjene „Lasta“ i simbolično na današnji dan otkrijemo tablu sa nazivom Spomen-parka Odred lasta u čast naših šehida i poginulih boraca, kao i svih veterana. Naša dužnost je da na ovom mjestu izgradimo spomen-obilježje na kojem će zlatnim slovima biti uklesana imena svih 56 poginulih pripadnika ovog multietničkog odreda, koji je učestvovao na skoro svim ratištima u Sarajevu i širom Bosne i Hercegovine. Spomen-park i spomen-obilježje će predstavljati simbol mira, slobode i multietničnosti, kazao je Mrković.

 

Načelnik Ajnadžić je naglasio da se istina i sjećanje moraju sačuvati od zaborava, a ovo je dobar način da se podsjećamo.

 

-Odred policije za specijalne namjene „Lasta“ je imao važnu ulogu u odbrani i grada i države BiH. Moramo se sjećati i nikada ne zaboraviti najbolje sinove koji su dali svoje živote za odbranu svog grada i svoje države, neka im je vječni rahmet i lahka zemlja bosanska. Branili su zajedničku matricu življenja u gradu Sarajevu, državi BiH i pokazivali kako jedni sa drugima, jedni do drugih i uz druge mogu i trebaju živjeti zajedno. Hvala vam što ste branili multietnički, multikulturalni i multikonfesionalni prostor. Računajte na podršku Općine Centar jer želimo participirati u izgradnji ovog spomen-parka gdje treba da odajemo dužnu počast najzaslužnijim sinovima ove države, poručio je Ajnadžić.


Odred policije za specijalne namjene „Lasta“ osnovan je 15. maja 1992. godine. Kroz Odred je prošlo oko 400 pripadnika, a njih 56 je dalo svoje živote u borbi za državu Bosnu i Hercegovinu. Od formiranja 15. maja 1992., tokom agresije na BiH Odred „Lasta“ učestvovao je na mnogim ratištima u gradu Sarajevu, oko grada, u Mostaru, Šekovićima, a ratnu epopeju pripadnici ovog odreda završili su u Bosanskoj krajini kao oslobodioci Sanskog Mosta, Ključa i Bosanskog Petrovca.

 

Podsjetimo, ova jedinica je i dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti