Iz budžeta Općine Centar dodijeljeno 50.000 KM vjerskim zajednicama

Općina Centar Sarajevo nastavlja dugogodišnju tradiciju pružanja finansijske podrške vjerskim zajednicama u Bosni i Hercegovini za obnovu, sanaciju, rekonstrukciju i izgradnju vjerskih objekata, te realizaciju programskih aktivnosti i obilježavanje praznika. Posljednji u nizu takvih primjera je izdvajanje finansijskih sredstava u iznosu od 50.000 maraka iz budžeta Općine Centar vjerskim zajednicama u BiH.

Od pomenutog iznosa, 36.000 maraka dodijeljeno je Medžlisu islamske zajednice u Sarajevu. Sredstva su namijenjena za sanacione radove na džamijama Šip, Nahorevo, Soukbunar, Koševsko brdo i Nakšibendijska tekija, zatim za izradu projektne dokumentacije za izgradnju džamije na Kromolju, te za izradu glavnog projekta sanacije Alipašine džamije. Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Sarajevo za osposobljavanje postojeće instalacije grijanja i nastavak realizacije projekta u Muzeju Stare crkve dodijeljeno je 4.000 KM. Jevrejskoj opštini Sarajevo dodijeljen je iznos od 4.000 maraka za sanaciju ograde i sufinansiranje adaptacije mokrog čvora. Rimokatoličkom župnom uredu Presvetog Srca Isusova dodijeljeno je 2.500 KM za sanaciju garažnih vrata. Iznos od 2.000 maraka dodijeljen je Župi svetog Franje Asiškog za sufinansiranje izrade termo fasada, dok je Franjevačkom samostanu Sveti Anto donirano 1.500 maraka za izmjenu dotrajale elektroinstalacije kuhinjskog prostora Franjevačkog samostana.

 

Tim povodom, predstavnici vjerskih zajednica potpisali su sa načelnikom Općine Centar dr. Nedžadom Ajnadžićem protokole o realizaciji navedenih finansijskih sredstava.

 

Ajnadžić je kazao da Općina Centar čini sve što je u njenoj moći da pomogne vjerskim zajednicama u Bosni i Hercegovini.

 

-Različitost vjerskih sadržaja u BiH je sigurno komparativna prednost, a ova lokalna zajednica ima opredijeljenost da sarađuje sa svim vjerskim strukturama. Želim da radimo otvoreno, konkretno i da svi zajedno gradimo multietnički, multikulturalni i multikonfesionalni prostor koji baštini civilizacijske i evropske vrijednosti, istakao je Ajnadžić.

 

Predstavnici vjerskih zajednica zahvalili su se Općini Centar i načelniku Ajnadžiću na višegodišnjoj podršci koju im pruža ova lokalna zajednica izrazivši nadu da će dobra saradnja i prijateljski odnos biti nastavljen i ubuduće.  

 

Potpisivanju protokola su također prisustvovali dopredsjedavajući Općinskog vijeća Mustafa Mulić, članovi Komisije Općinskog vijeća za odnose sa vjerskim zajednicama na čelu sa predsjednikom Bekirom Šuškom te Jasmina Fazlić i Sanija Avdagić iz Službe za obrazovanje, kulturu i sport Općine Centar.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti