Taktičko-pokazna vježba simulacije požara u Osnovnoj školi „Isak Samokovlija“

Služba za civilnu zaštitu Općine Centar je u saradnji sa pripadnicima Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Bjelave“, Crvenim križom Centar, Službom za medicinsku pomoć JU Doma zdravlja Kantona Sarajevo-Organizaciona jedinica Centar, te učenicima i nastavnim osobljem iz Osnove škole „Isak Samokovlija“ održala taktičko-pokaznu vježbu simulacije požara.

Vježba je održana u dvorištu i objektu ove škole koja je smještena u Ulici Fra Anđela Zvizdovića 1, s ciljem provjere spremnosti provođenja organizirane evakuacije učenika i učitelja iz prostorija škole u slučaju potrebe, te učinkovitosti i demonstracije gašenja požara od strane vatrogasnih društava.

 

Tokom trajanja ove simulacije, nakon alarmiranja osoblja škole o pojavi požara pripadnici vatrogasnog društva su evakuisali učenike i osoblje škole i pristupili gašenju požara, dok su pripadnici Službe za spašavanje pri Crvenom križu pružili prvu medicinsku pomoć povrijeđenima. Služba za prvu medicinsku pomoć JU Doma zdravlja Kantona Sarajevo-Organizaciona jedinica Centar je preuzela teško povrijeđene i prevezla ih ambulantnim kolima do bolnice, dok su lakše povrijeđeni zbrinuti u najbližoj ambulanti porodične medicine. Pomenuta taktičko-pokazna vježba je organizovana povodom obilježavanja Dana Općine Centar.

 

Služba civilne zaštite Općine Centar je prethodno ovakve vježbe održala za učenike i nastavno osoblje osnovnih škola „Silvije Strahimir Kranjčević“, „Nafija Sarajlić“, „Alija Nametak“ i „Vladislav Skarić“.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti