Održana 24. sjednica Općinskog vijeća Centar

Općinsko vijeće Centar Sarajevo je u srijedu, 9. maja 2018. godine nastavilo 24. redovnu sjednicu čiji je prvi dio održan 26. aprila. Zajedanje je vodila Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća.

Izmjene i dopune prostornih regulacionih planova

Vijeće je usvojilo izmjene i dopune regulacionih planova ''Koševo'' i ''Rekreaciono-zabavni centar Pionirska dolina'', sa pripadajućim odlukama o provođenju. U ovim planskim dokumentima izmijenjene su, odnosno usklađene granice obuhvata kako bi se mogla formirati jedinstvena prirodna prostorna cjelina koja će biti predmet izrade detaljne planske dokumentacije. Cilj ovih izmjena je da se planskim dokumentima predvidi izgradnja dijela Ulice Nahorevska odnosno proširenje ulaza u tu ulicu na njenom početku. Osim toga, planirana je i zamjena građevinskog fonda odnosno izgradnja Doma penzionera na lokalitetu devastiranog objekta ''Diskotona''.

 

Donesena je i Odluka o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana ''Panjina kula-Hrastovi'' lokalitet Breka zbog stvaranja planskih preduvjeta za zamjenu građevinskog fonda odnosno izgradnju dupleks stambenog objekta.

 

Dodjela u zakup poslovnih prostora

Na prijedlog Komisije za poslovne prostorije usvojene su izmjene i dopune Odluke o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i prostorija Općine Centar. Izmjenama Odluke utvrđena je obaveza ponuđača po javnom oglasu da uplati 1.000 KM kao osiguranje za ozbiljnost ponude. Također je utvrđeno da, osim zakupaca koji obavljaju deficitarne djelatnosti, poslovne prostorije po cijeni zakupnine od 1 KM/m2 mogu dobiti oni koji 20 i više godina koriste poslovne prostore za obavljanje djelatnosti starih tradicionalnih zanata te zakupci za obavljanje djelatnosti iz oblasti sporta isključivo za trenažne procese. Jedna od značajnih novina je i usvojena odredba kojom se propisuje da se za poslovne prostorije koje imaju portale i nalaze se na raskrsnici dvije ulice koje pripadaju različitim zonama određuje cijena zakupnine koja je povoljnija za Općinu Centar.

 

Vijeće je dalo saglasnost općinskom načelniku da u ime Općine, zaključi ugovor sa TD Marketi d.d. Sarajevo o zakupu poslovnih prostorija u Ulici maršala Tita 54 (površine 195,6 m2) na period od deset godina, uz obavezu zakupca da dug po osnovu neplaćene zakupnine u iznosu od 1.134.891,82 KM izmiri u 120 mjesečnih jednakih rata, uz redovno plaćanje mjesečne zakupnine za ugovoreni period zakupa.

 

Nakon rasprave povodom ove tačke dnevnog reda usvojeno je nekoliko zaključaka. Tako će na narednoj sjednici Općinskog vijeća biti razmatrano rješavanje problema zateznih kamata u skladu sa zakonom, kao i stanje dugovanja po osnovu zakupnine poslovnih prostorija. Na prijedlog općinskog načelnika usvojen je zaključak kojim se pozivaju sva pravna i fizička lica koja su u finansijskom sporu sa Općinom Centar da se u periodu od 1. juna do 31. jula ove godine prijave općinskoj administraciji i izjasne da li su za medijaciju odnosno postizanje sudske ili vansudske nagodbe oko izmirenja dugovanja.

 

Na ovoj sjednici je donesena i odluka da se neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva poslovne prostorije, površine 27,85 m2, u Ulici Panjina kula 78/I dodijele u dvogodišnji zakup općinskom Udruženju ''Maloljetni borci odbrambeno oslobodilačkog rata 1992-1995'' sa iznosom zakupnine od 1 KM/m2 mjesečno.

 

Građevinsko zemljište

Općinsko vijeće je donijelo rješenja za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije izgrađenih objekata u Ulici Dejzina Bikića 125-A i do broja 143. Doneseno je i rješenje kojim se oglašava ništavnim jedno rješenje Vijeća o dodjeli zemljišta u svrhu legalizacije izgrađenog objekta jer podnosilac zahtjeva nije uplatio propisane naknade.

 

Nacrt odluke o držanju kućnih ljubimaca i postupanja sa napuštenim životinjama upućen u javnu raspravu

Vijeće je na ovoj sjednici utvrdilo Nacrt odluke o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama i uputilo dokument u javnu raspravu u trajanju 60 dana u kojoj će uz sve relevantne subjekte učestvovati i nevladine organizacije i udruženja za zaštitu životinja.

 

Ovom odlukom Općina Centar ima namjeru da na svom području u skladu sa zakonom uredi minimalne uslove i način držanja kućnih ljubimaca i njihovog kretanja na javnim površinama, registraciju i način kontrole njihovog razmnožavanja, uslove koje im njihovi vlasnici moraju osigurati radi zaštite životinja i ljudi sa kojima dolaze u dodir, te način postupanja sa napuštenim i izgubljenim životinjama na području općine Centar, a propisuju se i novčane kazne za kršenje Odluke.

 

Načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je kazao da Općina Centar mora biti prva koja će na svom području Odlukom regulisati ova pitanja i između ostalog odrediti dijelove parkova gdje se mogu izvoditi kućni ljubimci.

 

Općinsko vijeće je razriješilo Sejada Đozu dužnosti predsjednika Komisije za sprovođenje javnog nadmetanja – licitacije za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Općine Centar i na tu dužnost imenovalo Hamdiju Hasanovića.

 

Vijeće je primilo k znanju informaciju vezanu za rješavanje pitanja zemljišta u svrhu izgradnje saobraćajnice u sklopu Urbanističkog projekta Ulazni kompleks ''Gradski park Betanija''.

 

U skladu sa ranijim zaključkom Općinsko vijeće je utvrdilo prečišćen tekst Odluke o promjeni oblika organizovanja Javnog preduzeća Centar za sport i rekreaciju u Javnu ustanovu.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti