Obilježen Dan pobjede na fašizmom i Dan Evrope na rekonstruisanom Trgu Prvog korpusa

Na rekonstruisanom Trgu Prvog korpusa Armije RBiH u srijedu 9. maja 2018. godine izložbom fotografija i sadnjom drveća obilježen je Dan pojede nad fašizmom i Dan Evrope.

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić, premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj, te ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo u prisustvu učenika osnovnih škola, predstavnika boračkih udruženja i mnogobrojnih građana zasadili su sadnicu javora na zelenoj površini ovog trga, a koja će u budućnosti predstavljati drvo mira i borbe protiv fašizma.

 

-Drvo koje smo danas zasadili simbolizira nekoliko stvari, a to su da raste važnost tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata i časnih patriota iz Prvog korpusa Armije RBiH koji je branio multietničnost, multikulturalnost i multikonfesionalnost, svoj grad Sarajevo i svoju državu. Druga poruka koju šaljemo jeste da podržavamo Evropsku uniju i svim Evropljanima čestitamo Dan Evrope i treća najbitnija poruka, pogotovo za mlade ljude, jeste istaći kolika je čast biti antifašista, kazao je načelnik Ajnadžić.

 

Premijer Zolj i ministar Fišo su u svom obraćanju kazali da ovaj trg ima dosta simbolike, gdje naša mlada i buduća pokoljenja mogu dosta naučiti o oslobodilačkoj borbi od Drugog svjetskog rata do borbe heroja iz Prvog korpusa Armije RBiH.

 

Predsjedavajuća Karačić je prisutnima čestitala Dane Općine Centar.

 

-Prije svega obraćam se našoj omladini koja je danas u velikom broju ovdje sa nama i oni trebaju biti naša pokretačka snaga. Svi budući projekti koje planiramo realizovati sa vama biće prvenstveno namijenjeni za našu djecu, objasnila je Karačić.

 

Sanaciju Trga Prvog korpusa koji će poslužiti budućim generacijama kao podsjetnik na tekovine antifašističke borbe i pripadnosti porodici europskih zemalja finansirala je Općina Centar. Općina Centar je za realizaciju ovog projekta, koji je bio podijeljen u tri faze, iz svog budžeta izdvojila 427.000 KM.

 

Odluka o početku realizacije projekta je donesena na osnovu činjenice da je posljednja rekonstrukcija parka urađena davne 1972. godine i da se nalazio u izuzetno lošem građevinskom stanju. S obzirom na složenost projekta sanacija je rađena u fazama.

 

Završetkom projekta sanacije i uređenja Trga Prvog korpusa Armije BiH građani su dobili lijepu pješačku zonu s kamenim gazištima i fontanama, te uređenim zelenim površinama.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti