Upriličen prijem povodom velikog hrišćanskog praznika Vaskrsa

U sjedištu Mitropolije dabrobosanske gdje je i Saborna crkva Rođenja presvete bogorodice u Sarajevu, u četvrtak 12. aprila 2018. godine, upriličen je svečani prijem povodom pravoslavnog Vaskrsa.

U ime Općine Centar, gdje je domaćin prijema bio mitropolit dabrobosanski Hrizostom, prisustvovali su načelnik dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa svojim savjetnikom Mustafom Resićem. Ovom prilikom je predstavnicima svih nivoa vlasti u BiH, te vjerskog, javnog, političkog života mitropolit Hrizostom čestitao veliki pravoslavni praznik Vaskrs uz riječi zahvale na današnjem prisustvu ovom prijemu.

 

-Na ovaj Vaskrs slavimo dobro, život i svjetlost i njihove pobjede nad zlom, smrću i tamom. Prisustvo predstavnika drugih konfesija današnjem prijemu pokazuje njihovo poštovanje prema drugim religijama i kulturama. Učinimo sve da naše vjerske zajednice uistinu žive naše zajedništvo i monoteističku tradiciju. Trenutna situacija u BiH je rezultat političkih i etničkih maksimalizama. Naši mudri preci znali su ovakve situacije rješavati na ljudski način. Dajmo pravo svakome da se osjeća građaninom ove države i dajmo šansu ovoj zemlji da krene naprijed. Neko se mora odvažiti i preuzeti odgovornost za napredak i prosperitet ove zemlje, što znači napredak i prosperitet za sve naše narode i nacionalne manjine. Kao i u drugim zemljama svijeta moramo naći ustavna i zakonska rješenja koja će biti od svih prihvaćena, a upravo smetnje tome jesu naši maksimalizmi i naše možda ponekad malograđansko naduravanje. Iskreno od srca želimo i blagosiljamo više ličnog i nacionalnog smirenja čime ćemo imati više političke i nacionalne afirmacije, kazao je mitropolit Hrizostom u svom obraćanju.

 

Današnjem prijemu u prostorijama Mitropolije dabrobosanske u Sarajevu su, između ostalih, također prisustvovali američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, te predstavnici religijskih zajednica u BiH: reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović, nadbiskup mitropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci...

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti