Načelnik Ajnadžić i predsjedavajuća Karačić posjetili romske porodice na Gorici

Povodom 8. aprila – Svjetskog dana Roma, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić su u ponedjeljak 9. aprila 2018. godine posjetili romsko sarajevsko naselje na Gorici.

Nakon razgovora sa stanovništvom predstavnici Općine Centar su za najmlađe ovog naselja u prostorijama nekadašnjeg Centra za  mlade na Gorici organizovali za mališane druženje i tom prilikom 38 mališana dobilo je slatke paketiće. Ovom prilikom su načelnik Ajnadžić i predsjedavajuća Karačić za stanovnike Gorice uručili prigodne pakete sa hranom koje su obezbijedili Općina Centar u saradnji sa Narodnom kuhinjom“ Stari Grad“. Današnjoj posjeti su u ime Općine Centar također bili prisutni savjetnici općinskog načelnika Mustafa Resić i Jasmin Gerin.   

 

Predsjednik Udruženja “Kali Sara - Romski informativni centar“ Dervo Sejdić je najmlađe stanovnike romskog naselja na Gorici upoznao sa historijatom i značajem prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu, što predstavlja jedan od najvažnijih događaja u historiji Roma na osnovu čega je utvrđen 8. april kao Svjetski dan Roma.

 

- Obilježavamo Međunarodni dan Roma koji je ustanovljen 1971. godine kada su Romi imali svoj prvi kongres i kad su rekli stop diskriminaciji, rasizmu i progonu. U to ime Općina Centar i njen načelnik Ajnadžić svojim aktivnostima, kao i do sada, žele na svaki način pomoći romskoj zajednici. To su dokazali i zajedničkom organizacijom sa našim udruženjem programa u Domu mladih na Skenderiji i nadam se da neće na tome stati, kazao je Sejdić i pozvao sve stanovnike Gorice, a posebno romskog naselja da se pridruže ekološkoj akciji čišćenja i uređenja ovog naselja koja će 20. aprila biti organizirana u povodu Dana planete Zemlje.

 

Karolina Karačić je u ime Općinskog vijeća čestitala Romima njihov dan i naglasila da će Općina Centar kao multinacionalna i multikonfesionalna zajednica nastojati da se Romi što više uključuju u politički i društveni život i da se ova populacija zadrži u gradu.

 

Načelnik Ajnadžić se, uz čestitke svim Romima, posebno obratio romskoj djeci istaknuvši da ona, kao i sva djeca na području ove lokalne zajednice moraju biti u fokusu obrazovne i društvene pažnje.

 

-Ono što vas molim, draga djeco, je da volite školu i da učite, a društvena zajednica će vas nagraditi. Obećavam da će općinska administracija dati više podrške nego do sada. Tako ćemo ubuduće osim redovne finansijske pomoći, nabavke ruksaka i školskog pribora, darovati svim prvačićima i udžbenike. Želim vam da budete bolji od svojih roditelja i od svojih komšija i da zajedno razbijamo svaku vrstu predrasuda, te da se međusobno uvažavamo i poštujemo. Želim vas potaknuti da se školujete i da budete dobri graditelji naše društvene zajednice i naše države, naglasio je Ajnadžić.

 

Načelnik Ajnadžić je takođe pozvao Rome da se odazovu akciji čišćenja i uređenja naselja na Gorici.
05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti