Održana svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana Grada Sarajeva

Povodom Dana Grada Sarajeva i Dana oslobođenja od fašizma 1945. godine, u petak 6. aprila 2018. godine, u prepunoj Vijećnici održana je svečana sjednica Gradskog vijeća, koju je otvorio predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Igor Gavrić.

Pored gradskih vijećnika i gradonačelnika, diplomatskog kora, predstavnika svih nivoa vlasti u zemlji, predstavnika boračkih organizacija, međunarodne zajednice, ranijih dobitnika Šestoaprilske nagrade, današnjoj sjednici prisustvovali su i brojni gosti iz prijateljskih i bratskih gradova Beča, Zagreba, Ankare, Skopja, Novog Pazara, Moskve, Ljubljane, Katra, Dubrovnika, Prenja... U ime Općine Centar sjednici su prisustvovali predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić, u ime načelnika dr. Nedžada Ajnadžića njegov savjetnik Mustafa Resić, te vijećnici Općinskog vijeća Centar.

 

Predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić čestitao je Dan grada Sarajeva svim prisutnim te ih podsjetio na višestruki značaj današnjeg datuma koji je danas dodatno uveličan otvaranjem Trebevićke žičare.

 

-Prije godinu dana na ovom mjestu smo obećali građanima žičaru. Svi zajedno smo pokazali kako se sinergijom vlasti, s veoma skromnim budžetom, ali i velikom odgovornošću može ispoštovati jedan ovakav projekat. Sarajevo će biti, a sve drugo će proći, istakao je Gavrić.

 

Gradonačelnik Skaka čestitao je svim ovogodišnjim laureatima i sve prisutne podsjetio na značaj sjećanja na sve ljude koji su dali svoje živote za ovaj grad, stali u odbranu grada i borili se za slobodu građana Sarajeva.

 

-Sarajevo je oduvijek poseban grad i o tome svjedoče svi njegovi stanovnici i gosti. U svojoj posebnosti, ovaj grad nas vodi ulicama dobrih djela. Mnogo je razloga zbog kojih danas svjedočimo ljubavi i ponosu što pripadamo ovom gradu. Hvala svim našim sugrađankama i sugrađanima koji su vjerovali u nas i naš cilj, a to je bio pokrenuti Trebevićku žičaru kao simbol posebnosti koja je u prošlosti mnogo značila svima, a danas predstavlja novi početak. Želim da žičara bude simbol novih dostignuća. Hvala donatorima, gospodinu Edmondu Offermannu i njegovoj supruzi, svim radnicima, administaraciji... U narednom periodu želim da svi zajedno gradimo bolji svijet, kazao je Skaka.

 

Gradonačelnik Skaka i predsjedavajući Gavrić laureatima Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva uručili su priznanja, a nagrađeno je nekoliko zaslužnih organizacija i pojedinaca.

 

U kategoriji kultura i umjetnost Šestoaprilsku nagrada Gradu Sarajeva dobio je bh. glumac i direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović, a u kategoriji zdravstva i socijalne zaštite nagradu je dobio ljekar dr. Ismet Gavrankapetanović. U kategoriji obrazovanja dobitnica nagrade je profesorica Tatjana Ljujić-Mijatović.

 

U kategoriji privrede, nagrada je dodijeljena Centrotrans-Eurolinesu, u kategoriji sporta Karate klubu Bosna, dok je u kategoriji „Ostali“ nagradu dobio Odred policije za specijalne namjene Lasta.

 

Dobitnik priznanja „Počasni građanin Grada Sarajeva“ je Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske.

 

Ovo se priznanje dodjeljuje i stranim državljanima koji su ostvarili naročit doprinos razvoju i afirmaciji Grada, razvoju međunarodnih i međuljudskih odnosa, na načelima solidarnosti, demokratičnosti, humanosti i tolerancije među ljudima.

 

Dobitnici priznanja „Plaketa Grada Sarajeva“ su Vlado Raguž, prof. dr. Kurt Kalcher i Kulturni centar „Kralj Fahd“, a ovo se priznanje dodjeljuje za doprinos razvoju Grada u oblastima privrede, kulture, obrazovanja, nauke, zdravstva i drugim oblastima života i rada.

 

Nagradu „Graham Bamford“ koja se dodjeljuje pojedincima, građanima BiH i stranim državljanima, za iskazanu izuzetnu građansku hrabrost, solidarnost, humanost i altruizam, posthumno je dobio Irhan Fočo, a istu nagradu je dobio i Kenan Ćubara.

 

Laureati su zahvalili vijećnicima Gradskog vijeća Sarajeva na ukazanom povjerenju, naglasivši da im dodijeljena priznanja predstavljaju čast i podstrek u daljem radu.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti