Općina će podržati otvaranje izložbe o životu i radu Kalmija Baruha

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je u srijedu, 4. aprila 2018. godine zajedno sa Jasminom Fazlić iz Službe za obrazovanje, kulturu i sport posjetio Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine gdje ih je ugostila direktorica Muzeja Šejla Šehabović.

Naime, osnovan 1961. godine kao Muzej književnosti, od 1969. godine počinje izučavati i pozorišnu umjetnost Bosne i Hercegovine. Smješten je u kući iz sredine 19. stoljeća u ulici Sime Milutinovića Sarajlije. Bogati fond muzeja sačinjavaju rukopisi, prepiske, lični dokumenti, predmeti, fotografije stvaralaca i njihovih saradnika, listovi, časopisi, publikacije, knjige u kojima su pisci objavljivali svoje radove, zatim pozorišni plakati, programi, scenske i individualne fotografije, scenske i kostimografske skice i drugo. Građa je raspoređena u zbirke – 67 književnih i 17 pozorišnih, s više od 20.000 eksponata.

 

Direktorica Šehabović ukratko je upoznala načelnika Ajnadžića sa aktivnostima koje planiraju realizirati u narednom periodu.

 

-Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Kulturno-prosvjetnim društvom La Benevolencija i počasnim konzulom Bosne i Hercegovine u Izraelu realizira izložbu pod nazivom „Prošlo i sadašnje - tragovi i ogledala. Kalmi Baruh: pisac, narod, jezik i grad Tamare Sarajlić-Slavnić“. Izložba prati život i rad doktora Kalmija Baruha, osnivača hispanologije u našoj zemlji. Ovo je jedinstvena prilika za grad Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu da izložbom koja je osmišljena kao „vraćanje pisca u rodni grad“, te pratećim programom kojim dovodimo u Sarajevo ugledne goste i predavače iz svjetskih institucija, promoviramo baštinu grada, te tako stavimo Sarajevo na mapu svjetskih dešavanja u oblasti obrazovanja i kulture, pojasnila je Šehabović, te izrazila nadu da će Općina Centar u skladu sa svojim mogućnostima pomoći održavanje pomenute izložbe kao lokalna zajednica koja snažno podržava kulturu i institucije kulture već dugi niz godina.

 

Načelnik Ajnadžić ja naglasio da Općina Centar ostaje pri svom stavu da podržava institucije kulture koje su od značaja za Bosnu i Hercegovinu, te da će u skladu s tim, a u okviru svojih mogućnosti finansijski podržati i održavanje ove izložbe.

 

-Na području naše lokalne zajednice postoji i Ulica Kalmija Baruha. Moramo njegovati naše kulturno-historijske vrijednosti i čuvati od zaborava ljude koji su ispisali našu historiju, dodao je Ajnadžić.

 

Planirano je da izložba bude otvorena 12. aprila 2018. godine u likovnoj galeriji „Mak“ koja je sastavni dio Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti