Komisija za izbor najkvalitetnijih farmera-stočara u općini Centar započela sa pregledom domaćinstava

Članovi Komisija za izbor najkvalitetnijih farmera-stočara u općini Centar su sredinom marta započeli sa obilascima poljoprivrednih domaćinstava u Centru s ciljem odabira najboljih farmera.
Komisija za izbor najkvalitetnijih farmera-stočara u općini Centar započela sa pregledom domaćinstava

Na osnovu rješenja načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića imenovani su članovi pomenute komisije koju čine prof.dr. Vedad Šakić, sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, kao predsjednik komisije, te dva člana, doktorica veterinarske medicine Lajla Močević-Katica i Semira Hasanović, diplomirani inženjer poljoprivrede.

 

Ovom prilikom stručna komisija će utvrditi koji farmeri iz Centra najbolje ispunjavaju kriterije za odabir najkvalitetnijeg farmera u općini Centar. Kako je planirano pomenuta komisija će do kraja juna ove godine završiti sa obilascima farmi i ocjenjivanjem najboljih, na osnovu čijeg izvještaja će načelnik Ajnadžić potpisati odluku o nagrađivanju.

 

Opći kriteriji koje će pomenuta komisija ocjenjivati za najboljeg farmera, uzgajivača priplodnih junica, uzgajivača goveda i ovaca, te za pčelare su zoohigijenski i zootehnički uslovi držanja, broj grla, odnosno pčelinjih društava, kao i pasminski sastav životinja, kapaciteti štale, opremljenost mehanizacijom i zemljišnim kapacitetima, upis u registar poljoprivrednih gazdinstava, te redovni veterinarski nadzor. Za uzgajivača priplodnih junica farmeri moraju imati najmanje dva grla, dok uzgajivači goveda moraju imati najmanje pet odraslih grla stoke, uzgajivači ovaca stado od najmanje 60 ovaca, a pčelari najmanje 30 pčelinjih društava. Također svi farmeri koji se od sada nisu upisali u jedinstven registar nadležne Službe za privredu i lokalni ekonomski razvoj Općine Centar mogu to učiniti do 5. aprila 2018. godine kako bi mogli ući u izbor za najboljeg farmera općine Centar.

 

Prijavu je moguće obaviti na broj telefona 033/562-347, Služba za privredu i lokalno ekonomski razvoj Općine Centar, kontakt osoba Imra Mulahuseinović-Ramljak.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti