Općina zahtijeva redovniji gradski prevoz

U prostorijama Općine Centar predstavnici ove lokalne zajednice održali su sastanak sa rukovodiocima minibuskog saobraćaja Kantonalnog komunalnog preduzeća „Gras“. Kako je objasnio Osmo Babić, savjetnik općinskog načelnika za društvene djelatnosti, koji je i vodio pomenuti sastanak, povod sazivanja jesu pritužbe stanovnika i savjeta mjesnih zajednica „Pionirska dolina“, „Nahorevo“, te „Betanija-Šip“ zbog neredovnih kombi linija prema rubnim naseljima ove općine.

-Ovaj problem stanovnici su posebno istakli kada početkom ove sedmice od 270 đaka sa Nahoreva i Kromolja, koji pohađaju nastavu u Osnovnoj školi „Nafija Sarajlić“, njih polovina nije došla u školu na nastavu. Općina Centar nije nadležna za javni gradski prevoz, ali općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić želi da pomogne stanovnicima ovih i drugih rubnih područja Centra da dobiju redovne kombi linije. Posebno želimo riješiti ovaj problem zbog učenika. U narednom periodu planiramo ugovoriti sastanak sa ministrom saobraćaja KS kako bismo pokušali pronaći rješenje ovog problema. Ukoliko utvrdimo da preduzeće „Gras“ ne može ispuniti očekivanja za prevozom, planiramo angažovati nekog drugog prevoznika kako bi osnovci imali redovan prevoz do škole i nazad, objasnio je Babić.

 

Predstavnici „Grasa“ su naglasili da zbog teške materijalne situacije u Kantonu Sarajevo imaju evidentan problem sa minibuskim prevozom po rubnim područjima. Glavni problem je nedostatak novih kombi vozila dok su postojeća toliko iskorištena da trebaju generalni servis. Kao privremeno rješenje, iz Grasa su predložili da Općina Centar sufinansira nabavku rezervnih dijelova koje bi iskoristili za remont dva kombi vozila koja bi stavili u upotrebu na linijama „Sutjeska-Nahorevo“ i „Sutjeska-Poljine“ čime bi se povećala redovnost saobraćanja prema pomenutim naseljima.

 

Na ovaj zahtjev savjetnik Babić je odgovorio da Općina Centar u trenutno ne može izdvojiti sredstva za ovu namjenu zbog toga što ona nisu planirana u budžetu, ali da će načelnik Ajnadžić razmotriti mogućnost izdvajanja potrebnih sredstava rebalansom općinskog budžeta, koji je planiran u aprilu ove godine.

 

Sastanku su osim predstavnika preduzeća „Gras“ Mufide Čekić, Lejle Imamović i Armina Imamovića, također prisustvovali predstavnici mjesnih zajednica „Pionirska dolina“ i „Nahorevo“ Šaćir Čovrk i Sendin Muharemović.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti