Za potrebe Roditeljske kuće na donatorskoj večeri prikupljeno 79.000 KM

U prostorijama Roditeljske kuće za djecu oboljelu od raka, koja se nalazi na Jezeru, u utorak, 20. marta 2018. godine organizovana je primopredaja čeka u iznosu od 79.000 KM koliko je prikupljeno na donatorskoj večeri.

Ček je Fikretu Kubatu, projekt menadžeru Udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ uručila izvršna direktorica Američke trgovačke komore u BiH (AmCham BiH) Violeta Čibukčić. Ovom činu je prisustvovao i načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić sa saradnicima.

 

-Američka trgovačka komora u BiH u saradnji sa našim udruženjem je u decembru prošle godine organizovala donatorsku večer pod nazivom „Osmijeh svaki dan“ i zajedno sa donatorima kompanijama i institucijama vlasti, među kojima je i Općina Centar, uspjeli smo prikupiti iznos od 79.000 KM za potrebe Roditeljske kuće. Koncept organizovane donatorske večeri nije bio samo prikupljanje novčanih sredstava nego i pokušaj da potaknemo kompanije i druge društveno odgovorne zajednice za volontiranjem. Prema našim pokazateljima u tome smo i uspjeli jer smo od decembra prošle godine dobili 50 novih volontera koji su se aktivno uključili u rad Roditeljske kuće. Tokom protekle dvije godine otkako je otvorena Roditeljska kuća u njoj je boravilo više od stotinu porodica iz raznih krajeva Federacije Bosne i Hercegovine, što je iskorištenost njenih kapaciteta oko 90%. Dodatno ohrabruje činjenica da je na Hematoonkološkom odjelu Pedijatrijske klinike Jezero u Sarajevu do sada uspješno izliječeno više od 1.000 djece, što čini procenat izlječenja preko 80%, objasnio je Kubat.

 

Tokom obilaska prostorija Roditeljske kuće načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je izjavio da stanovnici centralne gradske općine ne borave u Roditeljskoj kući, ali da ima moralnu obavezu da ova lokalna zajednica, koliko to finansijske mogućnosti dozvoljavaju, podrži rad ove nadasve humane ustanove koja olakšava život porodicama čija se djeca liječe na Pedijatrijskoj klinici.

 

Trenutno u Roditeljskoj kući boravi deset porodica i to je maksimalna popunjenost kapaciteta soba, što dodatno govori o opravdanosti postojanja ove kuće. Osim hrane i smještaja, porodica koje u njoj borave sa bolesnom djecom besplatno dobijaju higijenske potrepštine, psihosocijalnu podršku, uslugu slanja uzoraka krvi van granica BiH, savjetovanje, prevod medicinske dokumentacije i nabavku potrebnih lijekova.  

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti