„Pokaži svoj talenat“ u Centru za podršku porodicama sa djecom sa poteškoćama u razvoju

U Sarajevu se i ove godine realizira projekt pod nazivom „Pokaži svoj talenat“ u kojem sudjeluju djeca sa poteškoćama u razvoju, kao i osnovci i srednjoškolci. Riječ je o projektu koji je ocijenjen kao najveća socijalizacija djece sa poteškoćama u razvoju u jugoistočnoj Evropi.

U okviru ovog projekta bit će održane četiri radionice gdje će djeca imati priliku pokazati i razvijati svoju kreativnost. Završna manifestacija je planirana za srijedu, 28. marta u Kinu Bosna (nekadašnje kino Prvi maj) u Alipašinoj ulici 19 koje je važno mjesto sarajevske alternativne umjetničke scene.

 

Treća radionica u okviru projekta „Pokaži svoj talenat“ održana je u utorak, 20. marta 2018. godine u prostorijama Centra za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju Općine Centar koji je počeo sa radom u januaru ove godine.

 

Učesnici radionice su djeca sa poteškoćama u razvoju iz Zavoda „Pazarić“ zajedno sa domaćinima – članovima Udruženja „Colibri“. Pomenuto udruženje osnovali su roditelji sa područja općine Centar čija djeca imaju poteškoće u razvoju, a ujedno je i  implementator projekta Centar za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju Općine Centar.

 

U ime institucija koje pružaju podršku ovom projektu, trećoj radionici su u ime Općine Centar prisustvovali načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Sulejman Haljevac koji je ujedno jedan od organizatora ovog projekta, savjetnik općinskog načelnika Osmo Babić, Belma Bašović iz Službe za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica i Jasmina Fazlić iz Službe za obrazovanje, kulturu i sport.

 

Načelnik Ajnadžić je podsjetio prisutne da je Općina Centar jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja brigu o osobama sa invaliditetom i djeci sa poteškoćama u razvoju godinama unazad stavlja u fokus svojih aktivnosti.

 

-Želimo djeci sa poteškoćama u razvoju i njihovim porodicama poboljšati kvalitet života kako bi aktivno sudjelovali u društvenim aktivnostima i bili ravnopravni članovi društva. Želimo biti primjer koji će pokrenuti odlučnost svih nivoa vlasti da se uključe u ovu aktivnost i da zajedno učinimo sve da naša djeca imaju dobru budućnost. Moramo razvijati senzibilitet prema ovoj djeci, moramo im pokloniti pažnju, razbijati predrasude i prihvatati sve različitosti među nama, dodao je Ajnadžić.

 

Dopredsjedavajući Haljevac kazao je da se četvrta po redu radionica održava u srijedu, 21. marta u Osnovnoj školi „Hasan Kikić“ na Gorici.

 

-Riječ je o projektu ljubavi, projektu najveće inkluzije djece sa posebnim potrebama u jugoistočnoj Evropi. Na završnoj manifestaciji u Kinu Bosna djeca iz cijele BiH će imati šansu da pokažu ono što su pripremili u ime svojih škola i udruženja. Na ovim radionicama djeca uče kako pokazati i razvijati svoju kreativnost. Cilj je da naša djeca budu zajedno, bez ikakvih razlika među njima, istakao je Haljevac.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti