Pripremni radovi sanacije klizišta u Ulici Hakije Kulenovića na Ciglanama

Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo je proveo potrebne zakonske procedure za odabir izvođača pripremnih radova na sanaciji klizišta u Ulici Hakije Kulenovića na Ciglanama.

Potpisan je ugovor sa predstavnicima građevinske firme „Grakop“ i radovi na ovoj lokaciji trebaju započeti uskoro. Sredstva za realizaciju ovog projekta je obezbijedila Općina Centar u svom ovogodišnjem budžetu u iznosu od 99.000 KM, dok je Zavod za izgradnju KS, osim za realizaciju, također zadužen i za nadzor projekta. Pomenuti pripremni radovi će biti obavljeni kao preduslov uspostave monitoringa i izrade tehničkog rješenja za sanaciju klizišta na ovom lokalitetu. 

 

Kako je odabrana firma navela u predmjeru i predračunu radova koje je dostavila na konkursnu proceduru na ovom lokalitetu, od broja 14 do raskrsnice sa Jukićevom ulicom, planirano je da izvođač radova prije početka obavi fotografisanje objekata odnosno svih vanjskih i unutrašnjih oštećenja. Nakon toga će ukloniti sav otpad kao i komade stijena koje su odvaljene usljed vanjskih uticaja, što će odvući na gradsku deponiju. Kako bi mehanizacija mogla prići ovom lokalitetu prije navedenih radova biće potrebna izgradnja prilazne rampe iz Ulice Husrefa Redžića. Također je planirano postavljanje nove hidroizolacije na stambenim objektima, koju su oštetile odvaljene stijene, te će također biti urađen prihvat fekalnih voda koje se slijevaju niz padinu za šta će biti potrebno ugraditi 150 metara plastičnih cijevi koje će biti spojene na odvodnu mrežu. Rok za izvođenje navedenih radova je 90 dana od dana uvođenja u posao. Nakon ovih radova biće uspostavljen sistem monitoringa klizišta zbog izrade tehničkog rješenja sanacije klizišta u Ulici Hakije Kulenovića od broja 14 do raskrsnice sa Jukićevom ulicom. Za ovaj posao je odabran konzorcij firmi „Angermeier“ d.o.o. Sarajevo i Institut za građevinarstvo „IG“ d.o.o Banja Luka. Za ovu namjenu Općina Centar je također obezbijedila finansijska sredstva u iznosu od 28.000 KM. Kako je planirano monitoring klizišta u Ulici Hakije Kulenovića je predviđen u periodu od 14 mjeseci.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti