Prijem u Općini Centar za članove Foruma parlamentaraca BiH 1990.

U okviru obilježavanja 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, predstavnici izvršne i predstavničke vlasti Općine Centar primili su 28. februara 2018. godine u Općini članove Udruženja ''Forum parlamentaraca BiH 1990''.

Ovo udruženje osnovano je 24. aprila 1999. godine i okuplja nekadašnje zastupnike u Skupštini Republike Bosne i Hercegovine iz prvog saziva 1990-1996. koja je 25. januara 1992. godine donijela Odluku o raspisivanju referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

 

Domaćini ovog susreta bili su načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić sa saradnicima, predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić i dopredsjedavajući Vijeća Mustafa Mulić i Sulejman Haljevac. U ime Udruženja ''Forum parlamentaraca BiH 1990'' prijemu su prisustvovali predsjednik Miro Lazović, potpredsjednica Rasema Mehadžić te članovi Mirko Prskalo, Muhamed Kupusović, Zijad Kadić i Najim Marušić.

 

Ovom prilikom su načelnik Ajnadžić i predsjednik Foruma parlamentaraca BiH 1990. Miro Lazović potpisali protokol na osnovu kojeg je Općina Centar i ove godine izdvojila 10.000 konvertibilnih maraka za podršku radu ovog udruženja.

 

Zaželjevši dobrodošlicu članovima Foruma parlamentaraca 1990. načelnik Ajnadžić je naglasio da nije slučajno što je ovaj susret upriličen u povodu Dana nezavisnosti BiH i da izuzetno cijeni doprinos koji su dali stvaranju nezavisne države Bosne i Hercegovine.

 

-Općina Centar je lokalna zajednica koja veoma vodi računa o Danu nezavisnosti BiH. Parlamentarci koji su stvarali našu državu zaslužuju dužno poštovanje i te vrijednosti trebamo prenositi mladim generacijama koje dolaze i koje će u kontinuitetu dalje izgrađivati Bosnu i Hercegovinu na evropskom putu, istakao je Ajnadžić, dok je predsjedavajuća Karačić uputila riječi zahvalnosti bivšim partlamentarcima za njihov doprinos izgradnji države Bosne i Hercegovine. 

 

Predsjednik Miro Lazović i ostali prisutni članovi Udruženja zahvalili su se načelniku dr. Nedžadu Ajnadžiću i Općini Centar koja jedina pruža kontinuiranu finansijsku podršku njihovim aktivnostima.

 

-Današnjim prijemom načelnik Ajnadžić ponovo pokazuje kako je jedan od rijetkih koji ima odgovornosti za poslanike koji su u najtežim vremenima za BiH izglasali referendumsko  pitanje i omogućili građanima da glasaju za nezavisnost ove države. Mi moramo čuvati sjećanje na takve datume, jer mlade generacije moraju znati kako je BiH sticala svoju nezavisnost. Bosna i Hercegovina mora postati stabilna, funkcionalna i demokratska država onako kako su je građani 1992. godine i izglasali. I uprkos svim teškoćama kroz koje prolazi država BiH ne samo da će opstati, već ona ima svoju perspektivu, kazao je Miro Lazović, aktuelni vijećnik Općinskog vijeća Centar, koji je obavljao dužnost predsjednika Skupštine RBiH u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti