Svečana sjednica Općinskog vijeća Centar povodom Dana nezavisnosti BiH

Povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine Općinsko vijeće Centar Sarajevo održalo je 28. februara 2018. godine svečanu sjednicu kojoj su, osim vijećnika i rukovodstva Općine prisustvovale i druge zvanice među kojima i članovi ratnog Predsjedništva RBiH i Udruženja ''Forum parlamentaraca BiH 1990'', dogradonačelnik Sarajeva Milan Trivić, predstavnici boračkih i udruženja civilnih žrtava rata.

Zasjedanje je otvorila predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić koja je nakon državne himne u instrumentalnoj izvedbi ansambla AKCUS ''Seljo'' i odavanja počasti poginulim braniteljima Bosne i Hercegovine, zaželjela dobrodošlicu prisutnima te čestitala Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

 

 

Uz naglasak da je 1. mart jedan od najvažnijih datuma u novijoj historiji Bosne i Hercegovine jer se većina njenih građana opredijelila za budućnost BiH kao suverene i nezavisne države koja je nastala u najtežim ratnim okolnostima, predsjedavajuća Karačić je kazala da je i danas naš put pun prepreka te da borba za budućnost Bosne i Hercegovine i dalje traje i da na tom putu moramo istrajati. -Dan nezavisnosti BiH je također prilika da nas podsjeti na sve branitelje i utemeljitelje naše države kojima odajemo dužno poštovanje, dodala je Karačić.

 

 

O historijskom značaju 1. marta – Dana nezavisnosti BiH govorila je potpredsjednica ''Foruma parlamentaraca BiH 1990'' Rasema Mehadžić koja je u vrijeme raspisivanja referenduma o nezavisnosti BiH 1992. godine bila zastupnica u Skupštini RBiH.

 

–Građani su se 29. februara i 1. marta 1992. godine izjašnjavali o postavljenom referendumskom pitanju koje je glasilo: ''Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?''. Na referendumu se gotovo 65% građana svih narodnosti izjasnilo za nezavisnu i suverenu BiH, podsjetila je Mehadžić i dodala da je Skupština RBiH tada donijela sudbonosne odluke i radila cijelo vrijeme u ratnim strahotama sa kojima je BiH bila suočena kao i sa neprincipijelnom međunarodnom politikom.

 

-Država Bosna i Hercegovina je država svih njenih naroda i građana, ona je to bila i biti će. Stoga je neophodno da se taj kontinuitet nastavi i prenosi na buduće generacije, poručila je Mehadžić i uputila čestitke za Dan nezavisnosti BIH.

 

Čestitkama se u ime Gradske uprave Sarajeva pridružio i dogradonačelnik Milan Trivić, naglasivši da je u refendumskom pitanju izrečena najbolja misao koja je još uvijek veoma aktuelna te da se moramo i dalje boriti da imamo većinu koja želi suverenu i nezavisnu državu ravnopravnih građana i naroda.

 

Svečanom skupu se obratio i načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić. Zaželjevši mir i dobro načelnik je čestitao Dan nezavisnosti BiH i iskazao duboko poštovanje za saziv Skupštine RBiH 1992. godine koji je donio mudre i hrabre odluke.

 

-Naša je obaveza da to čuvamo. Zahvalnost dugujemo političarima koji su imali viziju, a posebno prvom predsjedniku Predsjedništva i vrhovnom komandantu Armije RBiH Aliji Izetbegoviću, članovima ratnog Predsjedništva, svima onima koji su učestvovali u stvaranju države Bosne i Hercegovine i dali život za odbranu domovine, rekao je Ajnadžić i uputio poruku:

 

-Općina Centar je lokalna zajednica koja ima ambiciju biti dobar primjer kako se njeguje multietnički, multikulturalni i multikonfesioalni prostor i matrica kako treba izgledati evropska Bosna i Hercegovina. Našu državu treba stalno izgrađivati po mjeri svih njenih građana i brže je gurati da bude dio suverenog evropskog prostora, kazao je načelnik.

 

Svečanu sjednicu Općinskog vijeća Centar u povodu Dana nezavisnosti BiH uveličali su članovi ansambla ''Seljo'' sa sevdalinkom ''Crven fesić'' te hor sarajevske Srednje muzičke škole sa numerama ''Mojoj dragoj Bosni i Hercegovini'' i ''Zemljo moja''.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti