Obilježavanje „Dana ružičastih majica”- Međunarodnog dana prevencije vršnjačkog nasilja u školama

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana prevencije vršnjačkog nasilja u školama, u srijedu, 28. februara 2018. godine bit će održan treći put u BiH „Dan ružičastih majica“ na platou Skenderije, u saradnji sa školama iz cijele BiH, a u organizaciji Udruženja za razvoj društva „Kap”. Slogan ovogodišnje kampanje je „Trend je biti friend”, a organizaciju manifestacije pomogla je i Općina Centar.
Obilježavanje „Dana ružičastih majica”- Međunarodnog dana prevencije vršnjačkog nasilja u školama

Milioni mladih ljudi u cijelom svijetu obilježavaju Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja „Dan ružičastih majica (Pink Shirt Day)“, a obilježava se posljednje srijede u mjesecu februaru u zemljama širom svijeta.

 

Sve je počelo u Kanadi 2007. godine. Žrtva nasilja bio je učenik koji je na prvi dan škole došao u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci koja je oboljela od karcinoma. Vršnjaci su ismijavali, psihički i fizički zlostavljali učenika koji je obukao ružičastu majicu.

 

Sutradan, svi dječaci i djevojčice iste škole obukli su ružičaste majice u znak solidarnosti sa zlostavljanim dječakom. Od tada, ružičasta majica postala je prepoznatljiv simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i simbol inicijative i međunarodno prepoznate godišnjice koja je priznata i u UN-u. U Bosni i Hercegovini se taj datum obilježava od 2016. godine.

 

Svjesni činjenice da je nasilje, bilo kojeg oblika, prisutno svakodnevno u svim okruženjima, Udruženje za razvoj društva “Kap” iniciralo je u decembru 2015. godine višegodišnju provedbu projekta „Stop nasilju u školama” kako bi se smanjio alarmantan broj slučajeva nasilja u osnovnim i srednjim školama u Bosni i Hercegovini, koji rezultira ne samo cjeloživotnim traumama, već i smrću učenika.

 

Djeca su naše blago, a ujedno i najvitalniji dio društva, stoga se ovim programom podiže svijest o problemu vršnjačkog nasilja, velikom problemu među djecom i mladima, s mogućim teškim posljedicama u kratkoročnoj i dugoročnoj perspektivi razvoja djece.

 

Udruženje će u Sarajevu sutra organizovati centralnu manifestaciju „Festival prijateljstva“ na platou Skenderije od 12 do 14 sati, gdje će se mladi moći družiti uz zabavni i edukativni sadržaj i uz podršku zvaničnika, javnih ličnosti i medija.

 

Učenici će imati priliku da na svoj način iskažu podršku prevenciji nasilja među mladima i dignu glas protiv nasilja u školama. Na manifestaciji će učenici birati najboljeg prijatelja koji će dobiti plaketu i adekvatan poklon.

 

Istog dana, u Međunarodnom centru za mlade na Grbavici bit će održana konferencija o prevenciji nasilja među mladima u školama, s akcentom na nasilje putem interneta takozvani sajber-buling (cyber bullying).

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti