Predstoji sanacija klizišta u Mandrinoj ulici na Bardakčijama

Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar je u februaru ove godine dala saglasnost Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo za pokretanje procedure raspisivanja javnog poziva za odabir najpovoljnijeg izvođača radova na sanaciji klizišta u Ulici Mandrina 10 (Mjesna zajednica „Bardakčije“).
Predstoji sanacija klizišta u Mandrinoj ulici na Bardakčijama

Naime, Općina Centar je finansijer, a Zavod za izgradnju KS realizator i nadzor projekata sanacije klizišta na području središnje sarajevske općine.

 

Glavni projekt sanacije klizišta u Mandrinoj ulici je uradila firma „Winner Project“. U navedenom dokumentu je utvrđeno da je zbog pokretanja klizišta na pomenutoj lokaciji došlo do urušavanja dijela postojećeg kamenog potpornog zida, te do pojave pukotina na asfaltu saobraćajnice iznad zida. Dalje urušavanje kamene konstrukcije zida predstavljalo bi opasnost za stanare a bila bi ugrožena i stabilnost obližnjih stambenih objekata, posebno jer se u tijelu ovog zida nalazi priključna cijev gradskog plinovoda.

 

Nakon obavljenih istražnih radova, u glavnom projektu je predloženo postavljanje drenažnog sistema za prihvat podzemnih voda, koji će biti spojen na gradsku odvodnu mrežu, zatim uklanjanje urušenog dijela starog kamenog zida umjesto kojeg bi bio izgrađen novi dužine gotovo 16 metara i visine do 4 metra. Uz to će biti izgrađen još jedan potporni zid dužine 11 metara, uz izvođenje specijalnih geotehničkih intervencija poput izrade 18 bušenih šipova (na dubinu do devet metara) i geotehničkih sidara. U sklopu projekta sanacije klizišta u Ulici Mandrina 10 planirana je i rekonstrukcija stepeništa i pješačke staze te asfaltiranje saobraćajnice na dijelu gdje će biti izgrađen novi potporni zidovi.

 

U budžetu Općine Centar za 2018. godinu za sanaciju klizišta na njenom području je planiran iznos od 1.200.000 KM.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti