Općina Centar snažno opredijeljena za stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja

Općina Centar Sarajevo pristupila je procesu certifikacije za Općinu sa povoljnim poslovnim okruženjem (Business Friendly Certification). U okviru dvodnevne posjete evaluacione komisije Općini Centar, evaluatori Goran Dodig i Josip Tomičić održali su u petak, 23. februara 2018. godine sastanak i sa načelnikom Općine Centar dr. Nedžadom Ajnadžićem.

Sastanku su prisustvovali i sekretar Općine Jasna Beba, savjetnici općinskog načelnika Mustafa Resić, Osmo Babić i Bećir Sirovina te saradnici iz općinskih službi koji čine BFC tim Općine Centar.

 

Naime, primarni cilj posjete evaluacione komisije je utvrđivanje napretka Općine u prikupljanju dokumentacije, te savjetodavna pomoć.

 

Program certifikacije općina i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem je regionalni proces koji se od 2013. godine provodi u Federaciji BiH, a namijenjen je općinama i gradovima koji su strateški opredijeljeni da unaprijede poslovni ambijent, privuku investicije i podstaknu razvoj lokalne ekonomije. Radi se o procesu koji omogućava ocjenu kvaliteta lokalnih zajednica u pogledu potencijala koje nude budućim investitorima u svim aspektima koji čine lokalni ekonomski razvoj. Ovaj program pruža općinama jasne smjernice o tome kako da kreiraju dobru poslovnu klimu i uvedu međunarodno priznate standarde efikasne i transparentne lokalne administracije.

 

Na putu do BFC certifikata općine i gradovi treba da ispune niz kriterija i podkriterija koji podrazumijevaju unapređenje administrativnih procedura, jačanje transparentnosti, smanjivanje birokratije i pribavljanje svih dokumenata i podataka neophodnih privrednicima i potencijalnim ulagačima u planiranju poslovanja i donošenju investicionih odluka.

 

Evaluator Dodig kazao je da je jedan od preduvjeta za dobivanje BFC certifikata sinergija i zajednički rad svih općinskih službi.

 

-Po završetku današnjeg dana dobit ćete preporuke koje bi trebali usvojiti u što kraćem vremenskom periodu kako bismo mogli sačiniti preliminarni izvještaj sa ocjenom stepena ispunjenja kriterija i konkretnim preporukama za potrebna unapređenja. Po dobivanju preliminarnog izvještaja na raspolaganju ćete imati od šest do osam mjeseci za implementaciju preporuka i dostavljanje dodatne/dopunske dokumentacije. Zadatak Verifikacione komisije predstavlja završnu, konačnu procjenu ispunjenosti kriterijuma za certifikat. Ukoliko Finalni evaluacioni izvještaj pokaže da Općina Centar ispunjava zahtjeve BFC SEE kriterijuma u dovoljnoj mjeri za dobijanje certifikata o povoljnom poslovnom okruženju, organizuje se jednodnevna posjeta Verifikacione komisije, rekao je Dodig.

 

Načelnik Ajnadžić je iskazao spremnost Općine Centar da uloži maksimalne napore koji vode ka unapređenju poslovnog okruženja.

 

-Želim istaći zadovoljstvo zbog međusobne saradnje. Općinska administracija će preuzeti kao obavezu da sve što je definisano kroz ovaj projekat implementira u strukturama općinskih službi, kako bi stvorila povoljno poslovno okruženje i pojednostavila procedure koristeći pozitivne primjere iz okruženja. Sve smjernice koje nam date pokušat ćemo primijeniti u što kraćem vremenskom periodu jer želimo biti na usluzi našim građanima i potencijalnim investitorima. Veoma ozbiljno shvatamo ovaj proces, i želimo dobiti potvrdu da je ova lokalna zajednica opredijeljena za ekonomski razvoj i poboljšanje ambijenta za život i rad svih njenih građana. Svjesni smo da je certifikat priznanje za kvalitet, ali i obaveza Općine u pogledu kvalitete pružanja usluga, prije svega privrednim subjektima, investitorima i ostalim nosiocima lokalnog ekonomskog razvoja, istakao je Ajnadžić.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti