Održana 22. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar

U četvrtak, 22 februara 2018. godine održana je 22. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo. Zasjedanje je vodila Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar.

Općina će stipendirati 358 srednjoškolaca i studenata

Općinsko vijeće donijelo je odluku o izboru 210 nadarenih učenika srednjih škola i studenata, sa visokim prosjekom ocjena, za dodjelu stipendija "Prof. dr. Husein Kulenović" za školsku/akademsku 2017/2018. godinu. Tako će ovu stipendiju Općine Centar u mjesečnom iznosu 80 KM dobiti 137 srednjoškolaca, a u mjesečnom iznosu od 100 konvertibilnih maraka 73 studenta.

 

Donesena je i Odluka o izboru 148 učenika srednjih škola i studenata koji se školuju u otežanim uslovima života za dodjelu stipendija u školskoj/akademskoj 2017/2018. godini. Po ovom osnovu općinske stipendije također u iznosu 80 KM mjesečno dobit će 59 srednjoškolaca, a u iznosu 100 KM mjesečno 79 studenata.

Za općinske stipendije u budžetu za 2018. obezbijeđeno je ukupno 416.000 konvertibilnih maraka, od čega 200.000 KM za stipendiranje nadarenih učenika i studenata i 216.000 za one koji se školuju u otežanim uslovima života.

 

Konkursi za stipendiranje učenika i studenata objavljeni su 20. novembra 2017. godine, nakon čega je provedena procedura i predložena lista kandidata koji ispunjavaju utvrđene kriterije za dodjelu stipendija.

 

Finansiranje projekata nevladinih organizacija po novoj LOD metodologiji

Općinsko vijeće je donijelo Odluku o načinu odabira projekata nevladinih organizacija po LOD metodologiji. Odlukom se utvrđuje sadržaj i postupak raspisivanja javnog poziva, kriteriji i način ocjenjivanja, kao i praćenje realizacije projekata nevladinih organizacija koji će se finansirati iz budžeta Općine Centar. Donošenje ove odluke je obaveza u sklopu projekta Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu ReLOaD kojem je Općina Centar pristupila u novembru prošle godine zajedno sa još 20 lokalnih zajednica iz cijele Bosne i Hercegovine.

 

Projekt finansira Evropska unija, a provodi UNDP (United Nations Development Programme) u BiH u saradnji sa lokalnim zajednicama. Riječ je o partnerskom projektu sa novim modelom finansiranja po međunarodnoj LOD metodologiji i standardima raspodjele budžetskih sredstava za projekte nevladinog sektora i ima za cilj transparentnije i odgovornije trošenje budžetskih sredstava za projekte organizacija civilnog društva u čijem fokusu su građani i njihove potrebe definirane u strateškim dokumentima lokalnih zajednica. Projekt je vrijedan 10 miliona eura i provodit će se do 2020. godine, a bit će uključeno 50 općina i gradova u šest zemalja Zapadnog Balkana.

 

 

Pristupanje izmjenama i dopunama prostornih planskih dokumenata

 

Općinsko vijeće je na ovoj sjednici donijelo odluke da se, u skladu sa odredbama novog Zakona o prostornom planiranju Kantona Sarajevo, pristupi po skraćenom postupku izradi izmjena i dopuna četiri regulaciona plana za pojedine lokalitete na vlasničkim parcelama.

 

Odluka o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana ''Stambena zona Šip'' u zoni individualnog stanovanja u Ulici Dejzina Bikića na parceli k. č. 701 K.O. Sarajevo VI donesena je u cilju stvaranja planskog preduvjeta za izgradnju individualnog stambenog objekta. Također je donesena odluka da se pristupi izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana ''Poslovna zona Šip'' za parcelu K 58, u cilju stvaranja planskog preduvjeta za izgradnju poslovnog objekta za potrebe ''EU Trening centar'' – Centar za razvoj i implementaciju evropskih projekata. Usvojene su i odluke o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana ''Bjelave-Čekaluša'' i RP ''Panjina kula-Hrastovi'' – lokalitet Breka i obuhvataju vlasničke parcele kako bi se stvorili planski preduvjeti za zamjenu građevinskog fonda tj. izgradnju individualnog stambenog objekta odnosno kolektivnog stambenog objekta.

 

Gradsko građevinsko zemljište

Vijeće je na ovoj sjednici donijelo rješenja za oglašavanje ništavnim dva rješenja Općinskog vijeća za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije bespravno izgrađenih objekata, jer njihovi vlasnici nisu ispunili obavezu plaćanja propisanih naknada. Doneseno je i rješenje kojim se oglašava ništavnim rješenje Općinskog vijeća o preuzimanju u korist Općine Centar neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta u svrhu izgradnje podzemnih kontejnera u Ulici Koševo, jer KJKP Sarajevogas nije dalo saglasnost zbog već izgrađene gasne instalacije u blizini lokacije za izgradnju podzemne niše za kontejnere. S tim u vezi rečeno je da je predložena nova lokacija za tu namjenu.

 

Na ovoj sjednici donesena su rješenja za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije izgrađenih objekata u ulicama: Panjina kula do broja 121, Kromolj do broja 24, Braće Kadić do brojeva 39 i 41 i Dejzina Bikića do broja 141, kao i rješenje za dodjelu zemljišta potrebnog za redovnu upotrebu vikend objekta na lokalitetu Nahorevskih brda. Doneseno je i rješenje o preuzimanju neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta od Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo u svrhu izgradnje raskrsnice ulica Slatina i Kromolj.

 

Općinsko vijeće donijelo je odluku o prestanku važenja Odluke iz 2004. godine o davanju firmi BOOC d.o.o. Sarajevo na upravljanje gradskog građevinskog zemljišta na lokalitetu pijaca Ciglane i Sirano.

 

Stambena pitanja

Na prijedlog Komisije za poslove iz stambene oblasti, Općinsko vijeće je donijelo odluke kojima se odobrava nastavak korištenja stanova na adresama: Obala Kulina bana 17 (Garbo Zijada), Turhanija 3/prizemlje (Sinanović Nadžija) i Pruščakova 4 (Smajević Jovanka). Riječ je o stanovima koji su dati na privremeno korištenje ''ruševincima'' – nosiocima stanarskog prava koji su stanovali u zgradama koje su srušene jer su zbog dotrajalosti predstavljale opasnost po živote ljudi i okolne objekte.

 

Vijeće je donijelo odluku da, na osnovu javnog oglašavanja, dodijeli u dvogodišnji zakup poslovne prostorije Općine Centar u Ulici Valtera Perića 6, površine 15 m2, sa iznosom zakupnine od 15 KM/m2 mjesečno.

 

 

Općinsko vijeće je informirano da se vijećnici Abid Jusić i Velija Katica vraćaju u Klub vijećnika SDA, a da su vijećnici Sejad Đozo i Senada Bosno istupili iz Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću Centar te da će djelovati u Klubu samostalnih vijećnika.

 

Na ovoj sjednici su većinom glasova vijećnika usvojeni godišnji planovi rada i poslovanja u 2018. godini Centra za sport i rekreaciju i Centra kulture i mladih – javnih ustanova čiji je osnivač Općina Centar.

 

Općinsko vijeće je donijelo Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o promjeni oblika organizovanja Javnog preduzeća '''Centar za sport i rekreaciju'' Sarajevo u Javnu ustanovu. Izmjenama Odluke propisano je, između ostalog, da općinski vijećnici ne mogu biti članovi Upravnog i Nadzornog odbora ove javne ustanove, što je u skladu sa ranije usvojenom inicijativom.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti