Upriličeno druženje sa djecom šehida i poginulih boraca općine Centar

Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar su u ponedjeljak, 19. februara 2018. godine u Domu mladih Skenderija upriličili druženje sa djecom šehida i poginulih boraca općine Centar.

Tom prilikom su predstavljeni projekti koje ova lokalna zajednica realizira za mlade ljude koji žive na njenom području. Namjera je potaknuti mlade da pokrenu vlastiti biznis, prošire svoje vidike, razvijaju poslovnu kulturu, ali i da radom na sebi steknu korisno znanje i vještine.

 

Načelnik Ajnadžić naglasio je da će visoki prioritet ove lokalne zajednice biti zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca općine Centar.

 

-Na ovaj način želimo odati poštovanje onima koji su dali život za odbranu našeg grada i države BiH, jer kao što ne smije izblijediti slika na naše najhrabrije i najbolje sinove, tako ne smijemo zaboraviti ni njihove porodice i njihovu djecu. Namjera je da se svake godine okupljamo jer su ovakvi susreti prilika da razgovaramo, da čujemo potrebe naše djece i pomognemo u skladu sa našim mogućnostima. Prema Zakonu o osnovnim pravima boraca i članova njihovih porodica i kantonalnom zakonu o dopunskim pravima boraca, djeca šehida i poginulih boraca moraju imati prioritet pri zapošljavanju jer poražavajuća je činjenica da su ta djeca dovedena na rub egzistencije, da odlaze sa ovih prostora, a pri tome svi zaboravljaju da su njihovi očevi ili majke dali život za BiH, za slobodu i bolji život u njoj. Planiramo donijeti odluku koja će isključivo tretirati finansijska sredstva za poticaj zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca kroz finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih projekata namijenjenih razvoju poduzetništva i samozapošljavanju mladih. Također, planiramo im pružiti pomoć u rješavanju stambenog pitanja kroz refundiranje dijela troškova plaćenog poreza na promet nekretnina, pojasnio je Ajnadžić.

 

Muamer Đendušić iz Službe za boračko-invalidsku zaštitu Općine Centar ukratko je predstavio izdvajanja ove lokalne u okviru kontinuirane brige o boračkoj populaciji.

 

-Općina Centar je u protekloj 2017. godini iz budžeta za boračku populaciju izdvojila oko 700.000 maraka, a približan iznos planiran je i u ovogodišnjem budžetu. Jednokratnu novčanu pomoć dobilo je oko 730 osoba u ukupnom iznosu od 167.000 maraka, boračkim udruženjima sa područja općine Centar dodijeljeno je 360.000 maraka, ratnim vojnim invalidima-paraplegičarima 90.000 maraka... Kao odgovorna lokalna zajednica uvijek stojimo na raspolaganju našim borcima i njihovim porodicama i učinit ćemo sve da boračka populacija uživa sva prava koja joj pripadaju po zakonu, istakao je Đendušić.

 

Predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Ramiza Šejto je naglasila da Općina Centar već dugi niz godina pomaže ovim porodicama.

 

-Koristim priliku da se zahvalim načelniku Ajnadžiću na podršci koju nam godinama pruža kao i članovima Komisije za boračka pitanja. Zajedničkim snagama moramo učiniti sve da spriječimo da naša djeca napuštaju domovinu, kazala je Šejto.

 

Današnjem druženju prisustvovali su i predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić, njen zamjenik Mustafa Mulić, savjetnici općinskog načelnika Mustafa Resić, Osmo Babić i Bećir Sirovina, vijećnici Dževad Topić, Haris Mujanović i Ahmed Gerin, saradnici iz općinskih službi te predstavnici boračkih udruženja sa područja općine Centar.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti