Geološko stanje uzrok povećanja cijene izgradnje škole na Šipu

U vezi sa navodima gospodina Antona Rajića, vijećnika Naše stranke u Općinskom Vijeću Centar, a u cilju istinitog informiranja, obavještavamo javnost:
Geološko stanje uzrok povećanja cijene izgradnje škole na Šipu

Općina Centar Sarajevo u svim postupcima javne nabavke obavlja isključivo u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH sa naglašenom transparentnošću i otvorenošću prema svim zainteresiranim privrednim subjektima, kako bi im se omogućio ravnopravan položaj u postupku izbora najpovoljnijeg dobavljača radova, roba i usluga.

 

U tom smislu dodatni radovi na izgradnji objekta osnovne škole Šip, u vrijednosti 311.313,65 KM, ugovoreni su na osnovu pregovaračkog postupka koji je provela Općina Centar sa firmom Unigradnja d.d. Sarajevo, koja je nakon otvorenog postupka javne nabavke bila najpovoljniji ponuđač i dobila posao vrijedan cca 6.000.000,00 KM.

 

Razlog izvođenja dodatnih radova leži u činjenici da je Ugovor za izradu glavnog projekta osnovne škole Šip potpisan u septembru 2014.godine.

 

U vremenu od dana izrade geološkog nalaza, pa do početka radova na izgradnji škole, proteklo je više od dvije godine. U pomenutom periodu izvođači radova su sa drugih lokacija deponovali iskop zemljišta na predmetnu lokaciju, što je dovelo do promjena geološkog stanja na terenu te potrebe za izvođenjem dodatnih radova.

 

Ne stoji tvrdnja gospodina Rajića da nema garancije za izvedene radove, jer je u članu 10. Okvirnog sporazuma potpisanog između Općine Centar i Unigradnje d.d. Sarajevo definisano slijedeće: „izvođač radova odgovara za kvalitet i funkcionalnost izvedenih radova u periodu od 10 godina od dana prijema radova“.

 

Također naglašavamo da nije prekoračena visina sredstava za dodatne radove koju predviđa Zakon o javnim nabavkama, putem pregovaračkog postupka.

 

Naprijed navedeni navodi se u cjelosti mogu utvrditi uvidom u predmet nabavke, a koji se nalazi u Službi za zajedničke poslove, odsjek za javne nabavke Općine Centar Sarajevo, u kancelariji 230/II, tel. br. 033/562-934.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti