Svečana sjednica Općinskog vijeća Centar povodom 25. godišnjice 105. motorizovane brigade

U sklopu obilježavanja jubilarne 25. godišnjice od formiranja 105. motorizovane brigade Armije RBiH održana je 16. februara 2018. godine u Domu mladih na Skenderiji svečana sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo.

Slavna 105. motorizovana brigada formirana je 18. februara ratne 1993. godine i sjedište joj je bilo na području općine Centar. Hrabri borci ove brigade učestvovali su u svim bitkama za odbranu Sarajeva od agresije kao i na mnogim ratištima u Bosni i Hercegovini. Kroz redove 105. brigade prošlo je 7.000 boraca, od kojih je 315 poginulo i 2.000 ranjeno, a osam pripadnika je odlikovano najvišim ratnim priznanjem "Zlatnim ljiljanom".

 

Svečanoj sjednici, koju je otvorila predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić, prisustvovali su osim vijećnika i borci 105. brigade, članovi porodica poginulih pripadnika Brigade, predstavnici boračkih udruženja, privrednih i društvenih djelatnosti, civilnog društva, članovi općinske uprave, mjesnih zajednica, učenici osnovnih škola i drugi gosti. Među uvaženim gostima bili su član ratnog Predsjedništva RBiH prof. Mirko Pejanović i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo.

 

Na početku svečanog skupa intonirana je državna himna Bosne i Hercegovine i himna 105. brigade a potom su prisutni minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast poginulim pripadnicima ove brigade i svim drugim patriotima koji su dali život za odbranu domovine. Upriličena je i video projekcija sa imenima šehida i poginulih boraca 105. motorizovane brigade pod nazivom "Budućnost krvlju ispisana".

 

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić, koja je ujedno i predsjednica Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice 105. brigade, uputila je čestitke za 18. februar - Dan 105. motorizovane brigade.

 

-U strašnim uvjetima opsade Sarajeva, golobradi mladići su se organizirali i uspjeli odbraniti, iako je tada izgledalo neodbranjivo, ono najsvetije, pravo na život i goli opstanak svoj, svoje djece i porodica. Njihovi životi i njihov opstanak, značio je i opstanak i odbranu Grada i Domovine. Mnogi od njih su za taj cilj položili i svoje živote. Danas ih se sjećamo sa ponosom i tugom. Dragi borci hvala vam na herojskoj odbrani slobode, časti i dostojanstva naše države. Vaša nenadmašna hrabrost, visok moral, istinska humanost i odanost najvišim idealima ljudskog roda, blistava su svjetiljka i putokaz u izgradnji pravednijeg društva. Kao što ne smije izblijediti slika na naše najhrabrije i najbolje sinove, tako ne smijemo zaboraviti ni njihove porodice, kazala je Karačić i posjetila što sve Općina Centar čini za boračku populaciju te da je obaveza i dužnost ove lokalne zajednice ulagati dodatne napore kako bi se novim projektima podržali branitelji i njihove porodice.

 

U ime općinskog načelnika dr. Nedžada Ajnadžića svečanom skupu se obratio savjetnik Mustafa Resić. Pridružujući se čestitkama za 25. godišnjicu 105. brigade Resić je naglasio da je ona svijetli primjer poštivanja Ženevske konvencije, morala i ljudskosti.

 

-Tokom protekle opsade Sarajevo po prvi put u svojoj povijesti nije osvojeno, odbranjeno je srcem junaka koji su pobijedili zlo. Svi pripadnici 105. motorizovane brigade bili su Valter, kazao je Resić i poručio da će Općina Centar svesrdno podržati izgradnju centralnog spomen-obilježja za sve one koji su branili Sarajevo i Bosnu i Hercegovine od agresije te da se trebaju cijeniti, poštovati i slijediti ideali za vječnu, uspješnu i naprednu Bosnu i Hercegovinu.

 

O ratnom putu 105. motorizovane brigade, čije je sjedište bilo na općini Centar, govorio je Hasan Alić, načelnik Štaba 105. brigade. Naglasivši da ratni put 105. brigade pokazuje i kako se stvarala Armija RBiH, Alić je podsjetio da je Brigada nastala iz malih samoorganizovanih sarajevskih uličnih i mahalskih grupa (sa Šipa, Koševskog brda, Crnog vrha, Gorice, Pionirske doline, Nahoreva, Blekinog potoka, Breke, Grdonja, Bjelava, Sedrenika, Medrese, Mihrivoda, Vratnika, Pašinog brda...) od kojih su formirane vojne jedinice i odredi, da bi naredbom Predsjedništva RBiH i Vrhovne komande Oružanih snaga RBiH od 18. februara 1993. godine bila formirana 105. motorizovana brigada. -Od svih sarajevskih brigada 105. je imala najdužu i najdublju zonu odgovornosti u gradu, a njeni hrabri borci su učestvovali u svim bitkama za odbranu Sarajeva, a kasnije nakon probijanja tunela borili su se i na mnogim ratištima u Bosni i Hercegovini – Igmanu, Bjelašnici, Treskavici, Zvijezdi, Nišićkoj i Crnoriječkoj visoravni, brdima oko Vareša, Konjicu, Jablanici, Mostaru, Olovu...-rekao je Alić i dodao da je ponosan na borce i starješine 105. brigade koje je krasio visok borbeni moral i koji su hrabro i u najtežim uvjetima branili svoj narod. -Na našim nišanima nije bilo civila, djece, žena i staraca. Mi smo bili Armija koja čuva svoj narod i svoju Bosnu i Hercegovinu, pa sa ponosom ističem da je bila čast biti borac 105. motorizovane brigade, rekao je Alić.

 

Čestitkama se pridružio i penzionisani general Vahid Karavelić, jedan od ratnih komandanata Prvog korpusa Armije RBiH, naglasivši da najveću zahvalnost za odbranu Bosne i Hercegovine dugujemo onima koji su položili svoje živote, kao i svim drugim borcima i političkom i vojnom rukovodstvu koje je vodilo zemlju u njenim najtežim vremenima.

 

-U ovim složenim i turbulentnim svjetskim zbivanjima i kada se oživljavaju loše ideologije iz devedesteih godina, moramo slijediti dobro koje pobjeđuje zlo, da branimo Bosnu i Hercegovinu za koju smo se borili. Bili smo na putu dobra i ostanimo na tom putu jer hoćemo lijepu, modernu državu jednakih građana bez obzira na različitosti, poručio je Karavelić.

 

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća nagrađene najbolje literarne radove o 105. motorizovanoj brigadi pročitali su njihovi autori - učenici osnovnih škola: Adla Macić (OŠ ''Hasan Kaimija''), Ajdin Karadža (OŠ ''Hasan Kikić'') i Emina Hadžić (OŠ ''Safvet-beg Bašagić''), kojima su predstavnici Općine uručili prigodne novčane nagrade.

 

Svečanu sjednicu uveličali su nastupi studenta glume Harisa Pinje koji je kazivao pjesmu ''Putevi'' legendarnog Maka Dizdra, dok je Šejla Grgić sa Muzičke akademije otpjevala pjesmu Kemala Montena ''Pismo prijatelju''.

 

Ovom prilikom su zaslužnim pojedincima uručene povelje i zahvalnice koje im je dodijelila JOB Unija veterana Općine Centar i Sekcija 105. motorizovane brigade za nesebičan doprinos u radu njihove organizacije.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti