Obilježavanje godišnjice 105. motorizovane brigade započelo polaganjem cvijeća na spomen-obilježja

Obilježavajući 25. godišnjicu 105. motorizovane brigade Armije RBiH, delegacija izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar, članovi boračkih udruženja sa Centra, kao i predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. su 16. februara 2018. godine obišli spomen-obilježja, groblja i mezarja gdje su polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odali dužnu počast poginulim pripadnicima ove brigade.

Prema protokolu delegacije su prvo položili cvijeće na šehidskom mezarju Alipašine džamije. Na šehidskom mezarju na Kovačima cvijeće je položeno ispred spomen-obilježja kao i pored mezara Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva BiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH te ratnog komandanta Ramiza Delalića Ćele.

 

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić, koja je ujedno i predsjednica Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice 105. brigade, istakla je važnost njegovanja uspomena na poginule branitelje.

 

-Današnje okupljanje je prilika da se podsjetimo na ratni period i zahvalimo borcima svih brigada Armije Republike Bosne i Hercegovine na njihovoj žrtvi za našu slobodu. Naša je dužnost da obilježavamo slavne dane odbrane domovine, kako bi se na taj način borili protiv zaborava i istinu o borbama prenosili mladim generacijama koje dolaze. Naša dužnost je da se sjećamo poginulih branitelja i odajemo dužnu počast za njihovu nenadmašnu hrabrost, poručila je Karačić.

 

Nakon toga su članovi delegacije položili cvijeće ispred mezarja ratnog komandanta Sulejmana Imširevića, kao i ispred spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. gdje su odali počast najmlađim žrtvama četvorogodišnje opsade grada. Cvijeće je zatim položeno na grobljima na kojima su sahranjeni pripadnici 105. brigade – šehidsko mezarje na pomoćnom stadionu „Koševo“, katoličkom groblju „Sveti Josip“, pravoslavnom groblju Sveti Marko, na gradskom groblju Lav i Humka, ispred spomen-obilježja „Blekin potok–Aleja breza“, te spomen-obilježja „Oaza mira-Pionirska dolina“, „Jagomir“ i „Vječna vatra“.

 

U delegaciji Općine Centar su u ime načelnike dr. Nedžada Ajnadžića bili njegovi savjetnici Mustafa Resić, Bećir Sirovina, Osmo Babić i Jasmin Gerin, zatim dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Mustafa Mulić i Sulejman Haljevac te vijećnici Dževad Topić i Hamdija Hasanović, kao i Muamer Đendušić iz Službe za boračko-invalidsku zaštitu Općine Centar.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti