Centar za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju Općine Centar počeo sa radom

S obzirom da u Bosni i Hercegovini ne postoji sistematska podrška porodicama djece i osoba s poteškoćama u razvoju, te da je pomoć povremena i ograničena vremenski, Općina Centar kao društveno odgovorna lokalna zajednica krenula je u implementaciju projekta Centar za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju.

S tim u vezi, u srijedu 24. januara 2018. godine u adaptiranim i prilagođenim prostorijama u Ulici Valtera Perića 3 upriličeno je potpisivanje Ugovora o partnerstvu s ciljem implementacije navedenog projekta  čime je ozvaničen početak rada ovog Centra. Ugovor su potpisali načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i predsjednica Udruženja za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju „Colibri“ Aida Hrnjić. Pomenuto udruženje osnovali su roditelji sa područja općine Centar čija djeca imaju poteškoće u razvoju, a ujedno će biti implementator projekta.

 

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović, prisustvovao je potpisivanju ugovora i pohvalio opredijeljenost Općine Centar da se uhvati u koštac sa problemima koji nisu riješeni na nivou države.

 

-Kada država zakaže, bez obzira na koji nivo vlasti mislimo, onda često imamo nevladin sektor koji priskoči u pomoć i popuni praznine koje država nije uspjela. Meni je zaista zadovoljstvo da je Udruženje „Colibri“ pokrenulo inicijativu u dijelu u kojem je država zakazala, a kada su u pitanju najranjivije kategorije društva, naša djeca. Posebno je zadovoljstvo što je Općina Centar prepoznala značaj i dala maksimalnu finansijsku podršku ovom projektu, kazao je Dunović.

 

Predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić istakla je važnost brige o djeci sa poteškoćama u razvoju.

 

-Važan trenutak je kada prepoznamo potrebe djece sa poteškoćama u razvoju. Moramo posvetiti pažnju toj djeci jer oni je zaista trebaju. Ovo je divan primjer da pokažemo svima da možemo, želimo i hoćemo da sudjelujemo u dobrim i humanim projektima, dodala je Babić.

 

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić naglasila je da je Općinsko vijeće Centar dalo punu podršku realizaciji ovog projekta.

 

-U ime Općinskog vijeća i svoje lično ime želim izraziti zadovoljstvo zbog početka rada ovog izuzetno značajnog Centra. Snaga jednog društva se ogleda u tome koliko je sposobno da se skrbi i brine o svojim najranjivijim građanima. Mislim da je Općina Centar pokazala svoju odgovornost i svoju snagu realizacijom ovog projekta. Dužni smo brinuti o djeci sa poteškoćama u razvoju i pomoći njihovim roditeljima koji svakodnevno vode bitku za svoju djecu, kazala je Karačić.

 

Hrnjić se zahvalila načelniku Ajnadžiću, službama Općine Centar i  Općinskom vijeću što su od samog početka imali razumijevanja za jedan ovakav projekat.

 

-Ovaj Centar je prijeka potreba za našu djecu. Cilj cijelog projekta je da olakša funkcionisanje i porodice, a prvenstveno da pomogne djeci sa poteškoćama u razvoju. Ovo je prvi projekat u Kantonu Sarajevo ovakvog tipa, ali i mnogo šire, naglasila je Hrnjić.

 

Načelnik Ajnadžić je podsjetio prisutne da je Općina Centar jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja brigu o osobama sa invaliditetom i djeci sa poteškoćama u razvoju godinama unazad stavlja u fokus svojih aktivnosti.

 

-Puno je dobrih projekata na koje možemo biti ponosni, ali ovo danas spada u jedan od prioritetnih projekata koji je ponos i zasluga i općinske administracije i Općinskog vijeća. Danas su glavni junaci naša djeca koja imaju potrebu za ovakvim Centrom i njima moramo biti posvećeni. Želimo djeci sa poteškoćama u razvoju i njihovim porodicama poboljšati kvalitet života kako bi aktivno sudjelovali u društvenim aktivnostima i bili ravnopravni članovi društva. Želimo biti primjer koji će pokrenuti odlučnost svih nivoa vlasti da se uključe u ovu aktivnost i da zajedno učinimo sve da naša djeca imaju dobru budućnost. Udruženje „Colibri“ osnovano je od strane roditelja čija djeca imaju poteškoće u razvoju, a ko bi drugi bolje od njih štitio interese ove djece, zaključio je Ajnadžić.

 

Današnjem otvaranju Centra prisustvovali su i savjetnici načelnika Osmo Babić, Bećir Sirovina i Jasmin Gerin, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Mustafa Mulić i Sulejman Haljevac, vijećnici Sonja Akšamija, Edin Abdurahmanović, Senada Bosno, Hamdija Hasanović, Sead Srna, saradnici iz Službe za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica, te roditelji djece sa poteškoćama u razvoju.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti