Sutra obilježavanje druge godišnjice rada Centra za zdravo starenje Općine Centar

U Centru za zdravo starenje Općine Centar Sarajevo (Maršala Tita 12) u četvrtak, 18. januara 2018. godine sa početkom u 11 sati bit će upriličeno obilježavanje druge godišnjice od otvaranja Centra.
Sutra obilježavanje druge godišnjice rada Centra za zdravo starenje Općine Centar

U okviru obilježavanja godišnjice planirana je prezentacija o dosadašnjim aktivnostima Centra, te planovima za naredni period, ali i predstavljanje članova kulturno-zabavnih sekcija Centra za zdravo starenje te izložba radova nastalih tokom proteklog perioda.

 

Podsjećamo, u prisustvu velikog broja zvanica, 18. januara 2016. godine otvoren je prvi Centar za zdravo starenje na području općine Centar, u čije uređenje i opremanje je Općina uložila pola miliona konvertibilnih maraka.

 

Koliko je realizacija ovog projekta bila opravdana govori podatak da je u samo jednom danu nakon otvaranja Centru pristupilo 50 naših sugrađana treće životne dobi, a za dvije sedmice taj broj je porastao na 220 članova. Danas je u rad ovog Centra uključeno oko 500 građana.

 

Osim druženja, prijateljstva, edukacije i usvajanja novih znanja, članovi i članice Centra trebali bi poboljšati kvalitet svog života, međusobno razmijenjivati iskustva i na najbolji način provoditi slobodno vrijeme.

 

Da bi naši stariji sugrađani kvalitetno i sadržajno provodili svoje slobodno vrijeme, u Centru za zdravo starenje održavaju se časovi preventivno-korektivne gimnastike, kursevi engleskog i njemačkog jezika, horsko pjevanje, planinarska sekcija, likovna sekcija, rad na aluminijskoj foliji, ljekobilje i filcanje vune. Redovno se u Centru održavaju edukativna predavanja iz oblasti zdravstvene njege i zaštite osoba treće životne dobi, zatim hortikulture i zaštite okoliša, te drugih aktuelnih tema, organiziraju zajednički izleti...

 

S obzirom da je zbog velike zainteresiranosti ovaj Centar već popunio kapacitete, te se u tom smislu javila potreba za otvaranjem još ovakvih centara, u prošloj godini je Općina Centar u saradnji sa Općinom Stati Grad otvorila još jedan centar u Ulici Muhameda Kantardžića na broju 3.

 

Cilj otvaranja centara je poboljšanje kvaliteta življenja osoba treće životne dobi kroz svakodnevna druženja i razgovore, bavljenje različitim kreativnim i kulturnim aktivnostima kao što su zanatsko umjetničke radionice, rekreativno sportski sadržaji, pohađanje kurseva te susreti sa stručnjacima iz različitih oblasti od kojih mogu saznati nešto više o aktivnom življenju, unapređenju zdravlja i ostvarivanju svojih prava.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti