Općina nastavlja podržavati rad Kinoteke Bosne i Hercegovine

Načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić je u utorak, 16. januara 2018. godine ugostio ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adila Osmanovića i direktoricu Kinoteke Bosne i Hercegovine Devletu Filipović.

Već nekoliko godina zaredom Općina Centar pomaže rad Javne ustanove „Kinoteka BiH“, koja egzistira na njenom području, a ujedno pripada jednoj od sedam institucija iz oblasti kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu sa neriješenim statusom i finansiranjem.

 

Još jedan od načina na koji ova lokalna zajednica želi pomoći u radu ove institucije kulture u cilju prevazilaženja problema u vezi korištenja poslovnih prostorija jeste zaključenje ugovora o zakupu poslovnih prostorija u Ulici Nikole Kašikovića 4-a, sa iznosom zakupnine od 1 KM/m2, ali uz obavezu da se prethodno izmire dugovanja po osnovu neizmirene zakupnine u ranijem periodu.

 

Načelnik Ajnadžić je naglasio da će Općina Centar nastojati i u budućnosti pružati podršku i pomoć koliko god to budu omogućavala finansijska sredstva.

 

-S obzirom na značaj i važnost ove institucije kulture sretni smo što možemo pomoći u skladu sa našim mogućnostima. U rebalansu budžeta ćemo planirati sredstva za podršku u radu, a također smatram da će vam zaključenje ugovora o zakupu poslovnih prostorija u Ulici Nikole Kašikovića 4-a, sa iznosom zakupnine od 1 KM/m2 biti olakšavajuća okolnost. Želim vam puno uspjeha u radu, a siguran sam da će Općina i u narednom periodu nastaviti pružati podršku kako bi se poboljšali uslovi za vaš rad, dodao je Ajnadžić.

 

Uz riječi zahvalnosti direktorica Filipović je pohvalila dugogodišnju dobru saradnju sa Općinom Centar naglasivši da je to jedna od rijetkih institucija koja ima sluha za probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju u ovoj ustanovi.

 

-Dugovanja po osnovu neizmirene zakupnine u ranijem periodu ćemo nastojati izmiriti do kraja maja 2018. godine kako bismo mogli zaključiti novi ugovor o zakupu. Neizmjerno sam zahvalna za sve što ova lokalna zajednica već godinama čini za nas, iako smo državna institucija, naglasila je Filipović.

 

Inače, djelatnost Kinoteke BiH sastoji se od arhivskog, istraživačkog i prikazivačkog odjela. U njenom filmskom arhivu štite se i čuvaju filmski materijali i filmska građa koja je od historijskog, umjetničkog, kulturnog, obrazovno-odgojnog i naučnog značaja. Tu su igrani, dokumentarni, kratki igrani i animirani filmovi koji sačinjavaju bosanskohercegovačku nacionalnu zbirku, kao i značajan fond inostranog filma.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti