Napreduju radovi na izgradnji zgrade za smještaj stanara iz ruševnih objekata

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa saradnicima i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković obišli su gradilište na Šipu u Ulici Dejzina Bikića gdje je u toku izgradnja objekta u kojem će biti smješteni stanari iz ruševnih objekata sa područja općine Centar.

Finansijer projekta je Općina Centar, a budući da se radi o velikoj investiciji projekat se realizira u fazama. Za realizaciju prve faze koja podrazumijeva grube građevinske radove iz budžeta ove lokalne zajednice izdvojeno je oko 505.300 KM, a planirano je da ova faza izgradnje bude okončana do 31. marta 2018. godine. Izvođač radova je firma „ITC Zenica“, koja je odabrana na javnom pozivu za najpovoljnijeg izvođača, dok je za nadzor projekta zadužena firma „Konkrit“ d.o.o. Sarajevo.

 

Načelnik Ajnadžić je istakao da je za Općinu Centar izgradnja ovog objekta u vrhu prioriteta.

 

-Cjelokupna izgradnja ovog objekta, tokom dvije budžetske godine, će koštati 1.700.000 KM. U ovom objektu će biti 23 stambene jedinice za smještaj onih koji imaju status „ruševinca“. Jako smo zadovoljni što ćemo izgradnjom objekta određenom broju naših sugrađana moći trajno riješiti stambeno pitanje. Sa ovom izgradnjom ćemo provesti investicioni ciklus uklanjanja ruševnih objekata koji su opasni za okolne stambene objekte i stanare. Već smo ranije realizirali sličan projekat izgradnjom stambenog objekta u Ulici Sepetarevac za smještaj 15 „ruševinaca“. Općina Centar namjerava nastaviti projekat izgradnje zamjenskih stambenih jedinica za smještaj porodica koje stanuju u ruševnim objektima, pojasnio je Ajnadžić.

 

Direktor firme „Konkrit“ d.o.o. Sarajevo Edhem Hodžić je istakao da su realna očekivanja da se izgradnja završi do kraja godine.

 

Premijer Konaković je pohvalio ovu aktivnost koju provodi Općina Centar istakavši da predstavlja dugoročno i sistemsko rješenje nagomilanih problema sa dotrajalim stambenim fondom.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti