Predstavljeni projekti realizirani u 2017. i planovi za tekuću godinu

Općina Centar Sarajevo organizovala je 8. januara 2018. godine konferenciju za medije na kojoj su predstavljeni brojni projekti koji su realizirani u 2017. godini, ali i oni koji su planirani u tekućoj.

Općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić istakao je da je protekla godina bila više nego uspješna jer su realizirani već tradicionalni projekti koji ostvaruju društvene ciljeve i održavaju se iz godine u godinu, a koji se finansiraju iz sopstvenih izvora.

 

Sa budžetom od 56.275.000 KM za 2017. godinu, Općina je značajna sredstva uložila u saobraćajnu infrastrukturu, poboljšanje kvalitete života starijih i osoba sa invaliditetom, u školovanje i stipendiranje učenika srednjih škola i redovnih studenata, te djece bez oba roditelja, zatim boračka udruženja, kao i poboljšanje životnog standarda osoba treće životne dobi.

 

Općina Centar je prva lokalna zajednica u Federaciji koja sufinansira troškove vantjelesne oplodnje. Za ovu pomoć vlada veliki interes bračnih parova, a u toku protekle godine odobreno je 36 zahtjeva za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje za šta je utrošeno 64.738 KM. Sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje nije jedini projekat koji realizuje Općina Centar u pronatalnoj politici. U odnosu na 2016. godinu kada je za jednokratne novčane pomoći porodiljama izdvojeno 82.600 maraka, u 2017. je taj iznos uvećan na 150.000 maraka.

 

Kada su u pitanju kapitalni projekti, završena je izgradnja vodovoda za naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja kojim će se trajno obezbijediti uredno snabdijevanje pitkom vodom i tako riješiti decenijski problem stanovnika navedenih naselja koji su se vodom snabdijevali iz cisterni i lokalnih bunara.

 

Jedan od velikih projekata Općine Centar čija realizacija je počela u 2017. godini je izgradnja objekta osnovne škole na Šipu. Ovaj višemilionski projekt zajedničkim sredstvima finansiraju Općina Centar i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

 

Nakon višegodišnjih napora općinske administracije, Općinskog vijeća Centar i građana sa područja Mjesne zajednice „Koševo II“ da iznađu rješenje za problem obnove objekta potpuno devastiranog obdaništa „Razigrani dani“ u Ulici Patriotske lige kod broja 46, konačno su stvoreni uslovi za početak realizacije projekta, za što je Općina obezbijedila 750.000 KM. Također, Općina Centar je realizirala projekt obnove i uređenja Pozorišnog trga Susan Sontag, za što je u budžetu obezbijedila 1.141.802 KM.

 

U sklopu projekta restauracije i uređenja budućeg arheološkog parka Kalin hadži Alijine džamije, smještenom na uglu ulica Kulovića i Branilaca Sarajeva, koji je godinama bio zapušten, tokom oktobra okončana je posljednja faza arheološkog istraživanja na tom lokalitetu.

 

Jedan u nizu planiranih projekata koji su realizirani u Mjesnoj zajednici „Ciglane-Gorica“ je i rekonstrukcija i uređenje dijela Merhemića trga,  tačnije platoa iza novoizgrađene džamije na Ciglanama. Vrijednost radova ovog projekta je procijenjena na 286.222 KM, sredstva koje je obezbijedila Općina Centar.

 

Završena je i rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže u Ulici Aleksandra Puškina. Tokom 2017.  godine Općina Centar je finansirala uklanjanje arhitektonskih barijera na trotoarima i prelazima duž centralnih saobraćajnica od Marijin dvora do kraja Ulice branilaca Sarajeva, odnosno granice sa Općinom Stari Grad.

 

Završena je druga faza projekta gasifikacije naselja Kromolj, tako da sada ukupna dužina izgrađenog distributivnog cjevovoda iznosi oko 4.300 metara. Prvi podzemni kontejneri na području općine Centar izgrađeni su uz raskrsnicu ulica Kaptol i Mehmeda Spahe.

 

Tokom protekle godine Općina je sufinansirala utopljavanje stambenih zgrada za šta je iz budžeta izdvojeno 110.185 KM.

 

Kada je u pitanju saobraćajna infrastruktura, u protekloj godini urađena je rekonstrukcija ulica Dajanli Ibrahim-bega na Gorici, Nusreta Šišića Dede od spoja sa Ulicom Braće Begić do spoja sa Ulicom Maria Mikulića, Šejh Juje na Sedreniku, Budakovići na Bardakčijama. Također, započela je izgradnja saobraćajnice koja će povezati ulice Nedžada Mušića i Gornja Breka, te izgradnja nove saobraćajnice u Ulici Maria Mikulića. U naselju Jagomir urađen je kružni tok.

 

Na Šipu je završena izgradnja pješačke i biciklističke staze sa ciljem da se od tog naselja obezbijedi nesmetana putna komunikacija pješacima i biciklistima koji žele uživati u zelenoj oazi, u parku Jezero. Započela je i izgradnja biciklističke staze koja će povezivati Alipašinu sa parkom Jezero.

 

Pred kraj građevinske sezone započeli su radovi na obnovi pješačkih staza u parku kod Druge gimnazije i pristupne staze do objekta srednjoškolske ustanove, kao i izgradnja rampe za nesmetan prilaz osobama u invalidskim kolicima.

 

Općina Centar je obezbijedila sredstva u budžetu za projekt hortikulturnog uređenja zelenih površina, ali i ozelenjavanja grobalja u Koševskoj dolini koja se prostorno nalazi na području ove lokalne zajednice.

 

U okviru projekta pod nazivom „Jesi li za basket“, kojeg realizuje istoimeno udruženje u saradnji sa Općinom Centar, obnovljeno je 11 košarkaških terena na području središnje sarajevske općine. Tokom 2017. godine izgrađeno je i obnovljeno 12 „ciciban“ igrališta za mališane koja su opremljena najsavremenijim i najkvalitetnijim, certificiranim mobilijarom koji ispunjava visoke standarde sigurnosti.

 

U protekloj godini realizirani su i brojni projekti iz oblasti sporta a neki od njih su prva sarajevska rolerijada, fitness na otvorenom, prvi Bike fest... Na ledenoj plohi u parku Hastahana, pod pokroviteljstvom Općine Centar, održana je manifestacija Porodični dan uz bogat kulturno-zabavni i sportski program za sve uzraste.

 

Započeo je i projekat „365 sport plus“ u saradnji sa JU Centar za sport i rekreaciju, a u okviru kojeg će sva djeca sa područja ove lokalne zajednice imati mogućnost da u potpunosti besplatno treniraju devet različitih sportova i to: nogomet, košarku, rukomet, odbojku, tenis, džudo, mali nogomet i univerzalne škole sporta i borilačkih vještina.

 

Za osobe treće životne dobi utvrđen je Dan penzionera i to 27. april kada je osnovano Udruženja penzionera općine Centar. U protekloj godini za preko 500 penzionera sa područja ove lokalne zajednice organizovan je jednodnevni izletu u sportsko-rekreativnom centru Ajdinovići na području opštine Olovo.

 

U septembru su načelnici općina Centar i Stari Grad dr. Nedžad Ajnadžić i Ibrahim Hadžibajrić zajedno sa Sejdefom Bašić-Ćatić, direktoricom Udruženja „Partnerstvo za javno zdravlje“ koje implementira projekt, potpisali ugovor o partnerstvu, čime je zvanično otvoren novi Centar za zdravo starenje, smješten u zgradi „Svjetlosti“ (Muhameda Kantardžića 3).

 

Općina Centar daje snažnu podršku mladima i njihovom obrazovanju, a samo jedan u nizu pokazatelja da ova lokalna zajednica podržava nadarene mlade ljude koji će voditi zemlju naprijed je i nagrađivanje najboljih studenata – dobitnika „zlatne značke“. Najboljim studentima su uručeni zaključci o isplati novčanih nagrada koje je Općina Centar izdvojila iz budžeta. Također, ova lokalna zajednica i ove školske godine finansira nabavku đačkih užina za djecu iz porodica koje su u stanju socijalne potrebe. U 2017. godini za stipendije je izdvojeno 130 hiljada KM više nego u 2016. godini. Općina finansira i edukaciju za programere, najdeficitarniji kadar u BiH, u cilju prekvalifikacije i edukacije nezaposlenih osoba sa visokom stručnom spremom za poslove u oblasti primjene informacionih tehnologija. Potpisani su i ugovori sa 21 mladom osobom čija je projektna aplikacija prihvaćena za sufinansiranje start-up biznisa. Za ovu namjenu je iz općinskog budžeta izdvojeno 185.000 KM. Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je bio među prvima koji su se pridružili akciji „Ekskurzija 2017“ koju je pokrenuo učenik trećeg razreda Srednje medicinske škole Dženan Hodžić. Naime, u ovoj školi već pet godina nije bilo odlazaka na ekskurziju, zbog loše materijalne situacije, pa su učenici uputili apel svim firmama i poslodavcima poručivši da su spremni raditi i zaraditi novac kako bi sa svojim vršnjacima zajedno otišli na ekskurziju.

 

Realizovan je i  projekt informatizacije mjesnih zajednica na području općine Centar, a sve u cilju unapređivanja funkcionisanja jedinica mjesne samouprave, te otklanjanja uočenih slabosti. U sklopu pomenutog projekta uveden je besplatni bežični internet u svim mjesnim zajednicama na području ove lokalne zajednice

 

Za 2018. godinu sa planiranim budžetom od 46.177.000 KM predviđeno je, osim završetka već pomenutih kapitalnih projekata i realizacija novih.

-U 2018. nastavljamo radove na projektima koje smo započeli u ovoj godini i to : škola na Šipu, klizište kod porodilišta Jezero, vrtić Razigrani dani, krak vodovoda Nahorevo, Ulica Nedžada Mušića, šetnica i biciklistička staza Alipašina-Betanija, završetak uređenja Trga Prvog korpusa, izgradnja „ciciban“ igrališta i sportskih ploha i drugi. Prioritet od novih projekata su izgradnja objekta za zdravo odrastanje djece (Austrijska kuća), kosi lift na Ciglanama, projektovanje vodovoda Alapi – Uroševo vrelo... Također jedan od prioriteta ove lokalne zajednice je modernizacija stadiona „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu, a proteklih dana objavljen je međunarodni javni poziv za iskazivanje interesa za modernizaciju stadiona, naglasio je Ajnadžić.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti