Imenovanje nove komisije za tehnički prijem vodovoda na Nahorevu

Okončani su radovi na izgradnji nove vodovodne mreže za naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemoviće i Selje, odabrana je firma koja će raditi na tehničkom održavanju novog postrojenja dok će Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo biti zadužen za ispravnost vode za piće koju će koristiti pomenuta naselja.

Općina je podnijela zahtjev Gradskoj upravi za tehnički prijem ovog vodovodnog sistema, te Ministarstvu za privredu KS za izdavanje vodne dozvole. Rukovodstvo Općine Centar, kao investitora projekta, nije zadovoljno radom ove komisije. Stoga je načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić u četvrtak 4. januara 2018. godine organizovao sastanak sa predstavnicima Gradske uprave i Općine Stari Grad.

 

-Stanovnici Nahoreva su mogli dobiti vodu u svoja domaćinstva prije šest mjeseci, ali se to nije desilo zbog čega nismo zadovoljni. Tehnički prijem novog vodovoda ne ide prema našim planovima. Stanovnici Nahoreva čekaju tu vodu 20 godina i stoga želim učiniti sve da dobiju vodu što prije. Općina Centar će sveukupno za ovaj projekat izdvojiti više od dva miliona KM, i ovdje se radi o najsavremenijem sistemu vodosnabdijevanja u ovoj državi. Stoga ćemo već sutra uputiti inicijativu prema Gradskoj upravi da se imenuje nova komisija za tehnički prijem kako bismo pustili u rad ovaj sistem na Nahorevu i našim sugrađanima tokom ovog mjeseca pustili vodu u njihova domaćinstva, objasnio je načelnik Ajnadžić.

 

Realizacija ovog projekta započeta je u novembru 2016. godine zemljanim radovima na izgradnji rezervoara na lokalitetu Nahorevska brda, koji su nakon zimskog perioda nastavljeni u februaru. Izvršena je kaptaža izvorišta vode na lokalitetu Klanice, izgrađen rezervoar Nahorevska brda, izgrađena glavna vodovodna mreža u dužini 16 kilometara. Osim toga, instalirana je sva pripadajuća oprema i izvršena proba i distribucija vode od kaptaže Klanice do rezervoara Nahorevska brda. Izgrađen je i pristupni put koji omogućava nesmetan pristup vozilima radi nadzora i održavanja vodovoda. Rebalansom prošlogodišnjeg budžeta obezbijeđena su dodatna sredstva kojima je finansirana izgradnja vodovodnih priključaka za 350 domaćinstava kako bi ovaj vodovodni sistem bio u punoj funkciji, dok budući korisnici sami finansiraju troškove izgradnje šahta, nabavke i ugradnje baždarenog vodomjera, te dovođenje vode cijevima u njihov stambeni objekat.

U ime O Centar i Starog Grada, te Gradske uprave današnjem sastanku, osim predstavnika službi i Pravobranilaštva, također su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ivica Šarić,  predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić, kao i Jasna Beba, sekretar općinskog organa uprave Općine Centar.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti