Obilazak radova na Merhemića trgu na Ciglanama

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je, zajedno sa saradnicima, u srijedu 3. januara 2018. godine obišao dva gradilišta gdje su u toku završni radovi na uređenju dijela Merhemića trga na Ciglanama.

Ovom prilikom su izvođači radova upoznali načelnika Ajnadžića da je popločavanje dijela Merhemića trga od broja 13 do centralnog dijela završeno. Preostalo je još da se ugrađeni tzv. potopni stubovi na ulazu u ovaj trg iz Ulice Husrefa Redžića, čija je uloga spriječavanje nelegalnog parkiranja vozila, priključe na gradsku elektro mrežu i testiraju, čime bi ovaj projekat bio zvanično okončan. Radove izvodi građevinska firma „Sela“ dok je finansijer projekta Općina Centar koja je za ovu namjenu izdvojila 260.000 KM.

 

Na centralnom dijelu Merhemića trga su također okončani radovi. Ovdje su radnici angažovane građevinske firme „Bosman“ postavili nove ploče, te završili sa izgradnjom rampe za invalide i stepeništa oko platoa. Izgrađena je nova fontana sa šest nivoa obrađenih granitom u obliku kvadrata i ugradila je led rasvjetu. Kako je predviđeno projektom na dijelu trga površine od 600 metara kvadratnih, uz pješačku zonu, također je postavljen parkovski mobilijar sa zasadima stabala. Vrijednost radova projekta je procijenjena na 286.222 KM, a sredstva je obezbijedila Općina Centar iz ovogodišnjeg budžeta. Ovom prilikom je najavljen nastavak uređenja Merhemića trga tokom ove kalendarske godine.

 

Tokom obilaska navedenih radova građani su pohvalili ove projekte kao društveno korisne koji su uveliko uljepšali ovaj dio općine Centar i Mjesne zajednice „Ciglane-Gorica“. Također su postavili pitanje načelniku Ajnadžiću kada i kako će biti riješeno pitanje kosog lifta na Ciglanama. –Kako ste upoznati kao načelnik Centra pokrenuo sam prošle godine proceduru da ovaj kosi lift pređe u nadležnost Općine Centar. Finansijska sredstva za njegovu obnovu i ponovno puštanje u rad smo obezbijedili u općinskom budžetu za ovu godinu. Jedini naš uslov je bio da Kanton Sarajevo prebaci na Općinu Centar prava vlasništva nad zemljištem gdje je smješten lift. Za sutra smo zakazali sastanak na kojem ćemo razgovarati sa nadležnima kako bismo riješili problem kosog lifta na Ciglanama, i obećavam da ću učiniti sve što je u mojoj moći da se što prije riješi ovo pitanje koje je za većinu naših sugrađana sa Ciglana prioritet, objasnio je načelnik Ajnadžić.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti