Općina Centar podržala pokretanje 21 biznisa

U Općini Centar u srijedu 27. decembra 2017. godine organizovano je potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava mladim osobama za samozapošljavanje kroz start-up biznis.
Općina Centar podržala pokretanje 21 biznisa

Ovom prilikom je načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić potpisao ugovore sa 21 mladom osobom čija je projektna aplikacija prihvaćena za sufinansiranje start-up biznisa. Za ovu namjenu je iz općinskog budžeta izdvojeno 185.000 KM.

 

Ovom prilikom ugovore su potpisali: Samra Malagić, Kenan Korjenić, Bakir Babić, Dalila Alihodžić, Ismira Kos-Glamoč, Adnan Subašić, Ajdin Durmo, Merima Bašić, Irma Efendić-Adžajlić, Adel Muratović, Iskra Leko, Amera Delihasanović, Mirza Hajvaz, Tarik Musakadić, Eldar Mehmedagić, Vedad Kičević, Vanja Ilić, Alma Aljušević, Almin Jaldžić, Dženita Pašić, Adnan Hujdur.

 

Načelnik Ajnadžić je uz čestitke i želje za puno uspjeha u realizaciji njihovih privatnih biznisa, naglasio da današnje obostrano potpisivanje ugovora predstavlja zajednički potpis na 21 radno mjesto, a to je činjenica koja nije za potcijeniti.

 

–Jako smo zadovoljni vašom odlukom da pokrenete vlastiti biznis uz pomoć Općine Centar. Potpisani ugovori ne znače samo uzimanje novaca bez pokrića već znače i određenu odgovornost. Optimista sam da će vaši projekti biti uspješni. Osim ovog projekta također naredne godine planiramo finansirati sve godišnje doprinose kao stimulaciju poslodavcima da zapošljavaju. Općina Centar je spremna nastaviti podržavati uspješne poslovne ideje s ciljem dodatnog zapošljavanja posebno mladih sa njenog područja, objasnio je Ajnadžić.

 

Među potpisnicima ugovora su bili i Merima Bašić i Adel Muratović, koji su od Općine Centar za pokretanje vlastitog biznisa dobili iznos od po 10.000 KM.

 

-Sredstva sam dobila od Općine Centar za otvaranje vlastitog „Fighting & Fitness centra“, što još uvijek na ovom prostoru nije aktuelno i ne postoji sportski centar takve vrste, gdje se rekreativci i sportisti mogu baviti borilačkim vještinama sa naglaskom na kickboxing i boks, kazala je Bašić, koja je tokom svoje sportske karijere osvojila više medalja na prestižnim takmičenjima u kickboxu, te je nosilac pojasa svjetske prvakinje u WBL verziji.

 

Adel Muratović je diplomirani fizioterapeut koji je dobio sredstva Općine Centar za otvaranje privatne ordinacije za sportsku i fizikalnu medicinu.

 

-Dodijeljena sredstva ću iskoristiti za registraciju svoje privatne ordinacije za fizikalnu i sportsku medicinu, za koju planiram nabaviti opremu koja je neophodna za fizikalnu terapiju. Moje dugogodišnje iskustvo u ovim poslovima mi je pomoglo da se odlučim iskoristiti priliku koju mi je pružila Općina Centar. Ova sredstva su dovoljna za prvi korak za rješavanje moje egzistencije, a kasnije svojim trudom i radom planiram proširiti posao i zaposliti još osoba, kazao je Muratović.   

 

Na osnovu Odluke o poticaju zapošljavanja mladih iz sredstava budžeta Općine Centar, koju je usvojilo Općinsko vijeće Centar, objavljen je javni poziv u trajanju od 60 dana za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih projekata namijenjenih razvoju poduzetništva i zapošljavanju mladih. Javni poziv je objavljen 29. maja 2017. godine u dnevnom listu „Oslobođenje“ i bio otvoren do 28. jula 2017. godine.

 

Današnjem potpisivanju ugovora su također prisustvovali Jasna Beba, sekretar Općine, Mustafa Resić, savjetnik općinskog načelnika, Fahrudin Kurtović, pomoćnik načelnika za finansije, Munevera Hodžić i Predrag Slomović iz Službe za privredu i lokalni ekonomski razvoj Općine Centar, Belma Bašović iz Službe za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica, te članovi Komisije za provođenje postupka dodjele sredstava za poticaj zapošljavanja mladih Amer Kapo i Emir Kurtić.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti