Općina Centar podržala pohod na četiri olimpijske planine BiH prvog dana zime

Povodom 125 godina organiziranog planinarstva u BiH, na prvi dan zime, u saradnji sa Sarajevskom zimom, Skijaškim savezom BiH, UNESCO-m, Međunarodnim centrom za mir, Ministarstvom civilnih poslova BiH i Planinarskim savezom Bosne i Hercegovine 21. decembra organizira se pohod na olimpijske planine Jahorinu, Trebević, Igman i Bjelašnicu.
Općina Centar podržala pohod na četiri olimpijske planine BiH prvog dana zime

Polazak je planiran u četvrtak, 21.12.2017. godine iz Sarajeva u 7 sati, sa platoa Skenderije organizovanim prevozom do ishodišnih tačaka za uspone. Pohod će biti realiziran kroz planinarenje i postavljanje simbola mira na vrhovima olimpijskih planina, organiziranjem sportskih takmičenja i kreativnim umjetničkim performansima u urbanim i planinskim prostorima.

 

Uz obilježavanje 125. godišnjice organiziranog planinarstva u BiH, ciljevi pohoda su promocija planinarstva, sporta, olimpijskih planina, olimpijskog duha i 25 godina UNESCO-a u BiH.

 

Za Festival Sarajevska zima ovaj projekat će biti prilika da prezentira festivalski program, zajedno s institucijama koje su u duhu ovog izuzetnog kulturno-historijskog značenja festivala, jer je riječ o 34 godine tradicije nakon olimpijskih igara.

 

U okviru projekta, 21. novembra će sa 34 sadnice biti pošumljene sve četiri olimpijske planine, na tačkama na kojima će planinari krenuti ka vrhovima, odnosno u podnožju planina.

 

- Pozvali smo turiste i građane koji žive u ovim krajevima da osjete konekciju s gradom na novi način, te da ljudi u Sarajevu nauče imena vrhova četiri olimpijske planine, kazali su iz Međunarodnog centra za mir.

 

Općina Centar Sarajevo podržala je ovu manifestaciju.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti