Započeo projekat Općine Centar edukacija za programere

U prostorijama Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, u utorak 19. decembra 2017. godine, održano je testiranje kandidata čime je započeo projekat „Stipendiranje nezaposlenih osoba u cilju prekvalifikacije i edukacije u oblasti primjene informacionih tehnologija (IT)“.
Započeo projekat Općine Centar edukacija za programere

Testiranje je obavila firma „Atia“ d.o.o. iz Sarajeva, koja je odabrana kao najpovoljnija edukacijska firma, koja će također biti zadužena za obuku prijavljenih aplikanata.

 

Kako je javnosti poznato, ovaj projekat je pokrenuo načelnik Općine dr. Nedžad Ajnadžić, koji je tokom dana posjetio kandidate na testiranju i poželio im sreću i uspjeh sa zaposlenjem uz dodatnu edukaciju.

 

-Na objavljeni javni poziv za učešće u programu obuke za programere prijavilo se 95 kandidata od čega njih 14 nije ispunjavalo opće uslove javnog poziva: da su stanovnici općine Centar, da imaju završen fakultet koji nije iz oblasti informacionih tehnologija i da se nalaze na spiskovima nezaposlenih koje vodi JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo. Ukoliko neko nije iz objektivnih razloga mogao prisustvovati današnjem testiranju obezbijedili smo dodatni termin, istakao je Samir Širić iz Službe za informatiku Općine Centar, koji zajedno sa Predragom Slomovićem iz Službe za privredu i lokalni ekonomski razvoj vodi ovaj projekat u ime Općine Centar.

 

Test koji su kandidati morali ispuniti je sadržavao pitanja bazirana na općim terminima iz oblasti informatike - osnovno poznavanje rada sa računarom i informacionim tehnologijama, kao i logičkim zadacima kojim su se željele utvrditi kognitivne sposobnosti polaznika edukacije.

 

Novi termin za testiranje kandidata je u petak 22. decembra 2017. godine u periodu od 9 do 11 sati, također u prostorijama Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

 

Općinski načelnik će sa najboljim kandidatima potpisati ugovor o stipendiranju, nakon čega će krenuti obuka za programere, koja je planirana sredinom januara naredne godine. Za realizaciju ovog projekta Općina Centar je u ovogodišnjem budžetu obezbijedila 150.000 KM.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti