Ozvaničen početak implementacije projekta ReLOaD

U prostorijama Evropske unije u BiH, u ponedjeljak, 18. decembra 2017. godine, načelnici i gradonačelnici iz 21 lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini ozvaničili su početak implementacije projekta ReLOaD.
Ozvaničen početak implementacije projekta ReLOaD

Potpisivanju plakete prisustvovali su Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Lars-Gunnar Wigemark, te rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Sezin Sinanoglu.

 

Naime, partnerski odbor projekta Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu ReLOaD, u okviru drugog ciklusa javnog poziva za jedinice lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini odabrao je novih jedanaest općina za učešće u projektu, a jedna od njih je i Općina Centar. S tim u vezi, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić prisustvovao je ozvaničenju projekta i svojim potpisom izrazio privrženost i odgovornost prema jačanju lokalne demokratije, te iskazao spremnost za usvajanje temeljnih načela i vrijednosti Metodologije za transparentnu raspodjelu sredstava organizacijama civilnog društva u svom budućem radu.

 

Novoizabranih jedanaest općina/opština se pridružuju ranije odabranim općinama i gradovima, te projekat ReLOaD sada sarađuje sa 21 jedinicom lokalne samouprave u BiH i to: Banja Luka, Bijeljina, Jablanica, Maglaj, Stari Grad Sarajevo, Teslić, Tešanj, Travnik, Trebinje, Tuzla, Bratunac, Brod, Centar Sarajevo, Gradačac, Kakanj, Modriča, Pale, Rudo, Sokolac, Vitez i Vogošća.

 

Prijave su vrednovane na osnovu unaprijed utvrđenih kriterija, a jedan od ključnih kriterija za odabir bio je stepen saradnje jedinica lokalne samouprave sa civilnim društvom, te rezultati koje su jedinice lokalne samouprave ostvarile pri raspodjeli finansijskih sredstava organizacijama civilnog društva.

 

Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). ReLOaD je utemeljen na pozitivnim iskustvima projekta Jačanje lokalne demokratije (LOD), koji je u Bosni i Hercegovini provodio UNDP, uz finansijsku podršku EU, i koji služi kao primjer dobre prakse koja će biti ponuđena kao model za korištenje širom Zapadnog Balkana. Kao regionalna inicijativa, ReLOaD projekat se provodi u Albaniji, bivšoj jugoslovenskoj Republici Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu i Srbiji.

 

Cilj ReLOaD projekta je jačanje partnerstava između lokalnih vlasti i civilnog društva širenjem uspješnog modela transparentnog projektnog finansiranja organizacija civilnog društva iz općinskih budžeta, usmjerenog ka većem građanskom učešću u procesima donošenja odluka i unapređenju nivoa pružanja usluga u lokalnim zajednicama. ReLOaD će unaprijediti finansijske mehanizme putem kojih će općine, koje finansiraju projekte nevladinih organizacija, implementirati aktivnosti prioritetne za lokalni razvoj, u saradnji s organizacijama civilnog društva. Na taj način ReLOaD projekt će, u partnerstvu sa lokalnim vlastima širom Zapadnog Balkana, doprinijeti povećanju uključenosti civilnog društva u procese donošenja odluka i poboljšanju nivoa pružanja usluga u skladu sa lokalnim potrebama.

 

Ukupan budžet projekta je 10 miliona eura, od toga 8,5 miliona finansira Evropska unija, a ostatak od 1,5 miliona eura sufinasirat će UNDP i jedinice lokalne samouprave uključene u ReLOaD.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti