Završena prva faza realizacije projekta ozelenjavanja grobalja u Koševskoj dolini

Polovinom decembra radnici KJKP „Pokop“ završili su prvu fazu realizacije projekta ozelenjavanja grobalja u Koševskoj dolini, a sredstva za realizaciju pomenutog projekta obezbijedila je Općina Centar.
Završena prva faza realizacije projekta ozelenjavanja grobalja u Koševskoj dolini

Planirano je zasaditi 8.372 sadnice čiji broj simbolizira žrtve genocida u Srebrenici.

 

Podsjećamo, u proteklom periodu predstavnici Općine Centar, preduzeća „Pokop“ i „Park“ potpisali su i Memorandum o zajedničkim aktivnostima na realizaciji projekta hortikulturnog uređenja na teritoriji općine Centar, čime je iskazan interes za nastavak još bolje i uspješnije saradnje u budućnosti.

 

S tim u vezi, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno sa direktorom „Pokopa“ Goranom Cerićem obišao groblja u Koševskoj dolini „Lav“, „Sveti Arhanđeli Georgije i Gavrilo“, „Sveti Mihovil“, „Sveti Josip“ i „Sveti Marko“ gdje je zasađeno oko 4.800 sadnica.

 

-Prva faza realizacije projekta je okončana. Do sada je zasađeno 4.800 komada sadnog materijala, a radi se o sadnicama ukrasnog grmlja, ruža, magnolija, juniperus horizontalisa, carpinus betulusa, hedera helixa, tuje smaragdne, tuje kolumne, breze, viole te višegodišnjeg cvijeća. Također, u okviru realizacije ovog projekta, na pomenutim lokalitetima postavljene su po 32 klupe i korpe za otpatke. Realizacija druge faze projekta zavisi od vremenskih prilika s obzirom na nadolazeće niske temperature, kazao je Cerić.

 

Načelnik Ajnadžić je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom realizacijom projekta, te naglasio da će ova lokalna zajednica nastaviti sa projektima ozelenjavanja i hortikulturnog uređenja.

 

-Suštinski značaj ovog projekta ogleda se u očuvanju prirodne sredine jer ulaganje u rastinje i zelenilo nije trošak, nego ulaganje u zdravlje. Očuvanju prirode se u Općini Centar pridaje posebna važnost i to je jedna od glavnih tačaka Strategije razvoja općine Centar, naglasio je Ajnadžić.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti