Redovna 18. sjednica Općinskog vijeća Centar

U četvrtak, 14. decembra 2017. godine održana je 18. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo. Zasjedanje je vodila Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća.
Redovna 18. sjednica Općinskog vijeća Centar

Općinsko vijeće o osnivanju javnog preduzeća za održavanje objekata u vlasništvu Općine

Vijećnici su na ovoj sjednici raspravljali o Prijedlogu odluke o utvrđivanju javnog društvenog interesa za osnivanje pravnog lica za upravljanje i održavanje objekata u vlasništvu Općine Centar Sarajevo kao i o Prijedlogu odluke o osnivanju Javnog preduzeća za upravljanje i održavanje objekata u vlasništvu Općine. Nakon rasprave o pomenutim prijedlozima odluka, predlagač, općinski načelnik je odlučilo da te dokumente povuče na dalju doradu i usaglašavanje.

 

Shodno tome, sa dnevnog reda 18. redovne sjednice povučen je i prijedlog zaključka o davanju ovlaštenja općinskom načelniku za potpisivanje osnivačkog akta i drugih isprava u postupku osnivanja javnog preduzeća.  

 

Podsjećamo, Vijeće je ranije usvojilo Nacrt odluke o utvrđivanju javnog društvenog interesa za osnivanje pravnog lica za upravljanje i održavanje objekata u vlasništvu Općine Centar, u skladu sa Elaboratom o ekonomskoj opravdanosti osnivanja pravnog lica za upravljanje i održavanje objekata u vlasništvu Općine Centar.

 

Pristupanje izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana Ciglane – lokalitet Diplomatsko-konzularno predstavništvo

Općinsko vijeće je donijelo Odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana „Ciglane – lokalitet Diplomatsko-konzularno predstavništvo“, po skraćenom postupku, u cilju stvaranja planskog preduvjeta za zamjenu građevinskog fonda postojećeg diplomatsko-konzularnog predstavništva u Ulici Alpašina, za potrebe Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, a u skladu sa Idejnim projektom „Rezidencijalni objekat“ urađen od strane „Grupa ARH“ d.o.o. Sarajevo.

 

Izmjenom i dopunom Plana potrebno je za novoplanirani rezidencijalni objekat, utvrditi maksimalnu građevinsku liniju, spratnost i kolske prilaze na građevinsku parcelu, te usaglasiti idejna rješenja komunalne infrastrukture sa RP „Ciglane“. Nosilac izrade izmjena i dopuna pomenutog regulacionog plana je Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

 

Imenovana Komisija za obrazovanje

Na ovoj sjednici donesena je odluka o imenovanju Komisije za obrazovanje čiji mandat traje do okončanja postupka dodjele općinskih stipendija za ovu školsku godinu. U sastav ove komisije imenovani su vijećnici: Sonja Akšamija, Mustafa Mulić, Miro Lazović, Amra Zulfikarpašić, Karolina Karačić, Tea Dreković, Nuko Grebović, Edin Abdurahmanović i Velija Katica.

 

Podsjećanja radi, Općina Centar raspisala je konkurse za stipendiranje učenika srednjih škola i studenata u školskoj 2017/2018. godini, koji su objavljeni 20. novembra 2017. godine u dnevnom listu „Oslobođenje“ i na našoj web stranici u rubrici „Konkursi i oglasi“, a bili su otvoreni do 5. decembra 2017. godine.

 

Predlagač je povukao na doradu i usaglašavanje Prijedlog odluke o stavljanju van snage Odluke o osnivanju Stručne službe za poslove Općinskog vijeća Centar i pratećih akata Stručne službe za poslove Općinskog vijeća Centar.

 

Prihvaćena inicijativa za saradnju Općine Centar i Općine Suluova

Na prijedlog općinskog načelnika dr. Nedžada Ajnadžića, Vijeće je prihvatilo inicijativu za uspostavljanje saradnje Općine Centar Sarajevo i Općine Suluova (Republika Turska). Saradnja će se odvijati u oblastima: obrazovanja, kulture, sporta, pitanja mladih, nevladinog sektora, privrede, turizma, komunalne djelatnosti, zdravstva, lokalne samouprave, zaštite i unapređenja životne okoline i drugim područjima društvenog djelovanja od obostranog interesa. Vijeće je ovlastilo općinskog načelnika da zajedno sa predstavnicima Općine Suluova sačini prijedlog sporazuma o saradnji o kojem će se izjasniti i konačnu odluku donijeti Općinsko vijeće.

 

Naime, u mjesecu julu ove godine načelnik Ajnadžić boravio je u Republici Turskoj, gdje je sa načelnikom Općine Suluova Fatihom Ucokom razmijenio mišljenja u vezi sa uspostavom saradnje u oblastima za koje se dogovore, a od interesa i na radost građana obje općine. S tim u vezi, Općina Suluova je provela proceduru i dobila neophodne saglasnosti za uspostavljanje prijateljskih odnosa sa Općinom Centar. U tom pravcu, delegacija ove turske Općine koja pripada oblasti Amasya, predvođena načelnikom Ucokom, boravila je u posjeti Općini Centar u periodu od 27. do 30. novembra 2017. godine. Tom prilikom konstatovano je da bogatstvo raznolikosti i brojna iskustva mogu biti poticaj za uspostavu buduće saradnje.

 

Politika investiranje raspoloživih novčanih sredstava Općine Centar

Općinsko vijeće je usvojilo predloženu Politiku investiranja raspoloživih novčanih sredstava Općine Centar za 2018. godinu koja je, u skladu sa odredbama federalnog Zakona o investiranju javnih sredstava, predvidjela oročavanje kod banaka neutrošenih budžetskih sredstava i po osnovu kamata na oročena sredstva ostvarivanje prihoda u budžet. Riječ je o raspoloživim novčanim sredstvima koja trenutno nisu angažovana za druge namjene i mogu se investirati isključivo u oročene depozite kod banaka. Na taj način se od kamata na oročene depozite ostvaruje dodatni priliv sredstava u budžet Općine Centa. Za investicionog menadžera Općine Centar imenovan je načelnik dr. Nedžad Ajnadžić do kraja njegovog načelničkog mandata.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti