Podrška ekološkim projektima

Općina Centar Sarajevo nastavlja sa dugogodišnjom tradicijom pružanja finansijske pomoći nevladinim organizacijama, a u ovogodišnjem budžetu obezbijeđeno je 148.000 KM za podršku projektima nevladinih organizacija i udruženja.
Podrška ekološkim projektima

Posljednji u nizu takvih primjera je donacija Općine Centar u iznosu od 7.400 maraka Udruženju „Green art“ za implementaciju projekta „Zeleni zid“.

 

Ključni identificirani problemi na području općine Centar na koje građani mogu uticati u značajnoj mjeri odnose se na zaštitu zraka, vode i brige o otpadu. Problem koji je evidentiran je slaba ili nikakva svijest o značaju zaštite okoliša, nedostatak obrazovanja i želje da se educira kako pojedinac može doprinijeti poboljšanju stanja okoliša.

 

Osnovni cilj projekta je neformalno obrazovanje u cilju samozapošljavanja i popularizacije zelene ekonomije, njene mogućnosti samozapošljavanja kroz takozvane zelene poslove, što je hit u svijetu već duži period.

 

Namjera je naučiti kako otpad pretvoriti u umjetnost; educirati se o značaju zaštite okoliša i njegovom očuvanju; te kontinuirano raditi na podizanju svijesti građana općine Centar.

 

Ciljna grupa projekta su učenici Osnovne škole „Silvije Strahimir Kranjčević“, članovi likovne i ekološke sekcije.

 

U toku radionica se kroz primjenu metodologije i koncepata art psihologije pokušava uticati na razvoj kulture, osjećaja korisnosti i doprinosa zajednici.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti