Općina Centar donirala računarsku opremu Informativnom centru Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno sa saradnicima posjetio sarajevsku Vijećnicu u kojoj će uskoro početi sa radom Informativni centar Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Povod posjete bio je donacija sedam računara za potrebe Centra.
Općina Centar donirala računarsku opremu Informativnom centru Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Informativni centar Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju osnovan je kao Odsjek pri Gradskoj upravi Grada Sarajeva, a smješten je u prostorijama sarajevske Vijećnice. Centar treba da obezbijedi pristup digitalnim bazama podataka Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, te predstavlja platformu za niz obrazovnih, naučnoistraživačkih i sličnih aktivnosti u vezi sa bogatim naslijeđem Haškog tribunala.

 

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka zahvalio se načelniku Ajnadžiću i Općini Centar na vrijednoj donaciji koja će omogućiti da Centar što prije bude stavljen u funkciju.

 

-U ime Grada Sarajeva i u svoje lično ime želim se zahvaliti što ste prepoznali značaj ovog projekta od interesa za cijelu državu. Haški tribunal, odnosno Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju krajem 2017. godine zatvara svoja vrata, a njegove poslove od 1. decembra formalno je preuzelo posebno formirano tijelo pod nazivom Međunarodni rezidualni mehanizam za međunarodne krivične sudove. Gradu Sarajevu pripala je historijska šansa da dobije na raspolaganje kompletnu arhivu, a s tim u vezi je i osnovan Informativni centar Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju kao Odsjek pri Gradskoj upravi Grada Sarajeva. Centar će uskoro postati neovisna institucija, kako ne bi bio podložan bilo kakvim političkim uticajima. Na čelu projekta se nalazi prof. dr. Ivo Komšić koji je svojim zalaganjem i trudom doprinio da se jedan ovakav centar osnuje u Sarajevu, istakao je Skaka.

 

Načelnik Ajnadžić je izrazio veliko zadovoljstvo zbog osnivanja Informativnog centra naglasivši da će on doprinijeti stvaranju realnog historijskog okvira za sve ono što se dešavalo u periodu od 1992. do 1995. godine.

 

-Posebno sam počastvovan što sam u ime Općine Centar i Općinskog vijeća, prvi koji daje doprinos stvaranju minimalnih pretpostavki za početak rada Centra. Obezbijedili smo donaciju sedam računara za potrebe Informativnog centra, a u narednoj godini će podrška biti nastavljena. Općina Centar će također finansirati najmanje pet doktorskih disertacija na temu ratnog perioda u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, a svakako će disertacije biti naslonjene na Informativni centar iz kojeg će crpiti brojnu dokumentaciju, kazao je Ajnadžić.

 

Informativni centar Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju sadržavat će oko 400 hiljada dokumenata prikupljenih tokom 20 godina rada Haškog tribunala. Svi zainteresirani će imati pristup materijalima, predmetima, svjedočenjima i videosnimcima prikazanim tokom suđenja u Haškom tribunalu.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti