Uskoro će novi javni poziv za odabir izvođača za izgradnju prve dionice Prve transverzale

Tokom naredne sedmice Direkcija za puteve Kantona Sarajevo će objaviti novi javni poziv za odabir izvođača radova na izgradnji prve dionice Prve transverzale, od Bara do Kobilje glave, gdje je planirana izgradnja novog tunela.
Uskoro će novi javni poziv za odabir izvođača za izgradnju prve dionice Prve transverzale

Vrijednost izgradnje je procijenjena na 12 miliona konvertibilnih maraka. S obzirom da se ova dionica, dužine 1,1 kilometar, nalazi na području općine Centar nadležna Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove je zadužena za izdavanje potrebnih odobrenja.

 

-U aprilu ove godine naša općinska služba je izdala urbanističku saglasnost za izgradnju pomenute dionice. Za ovu dionicu Prve transverzale obezbijeđena su finansijska sredstva i naredni korak je da Direkcija za puteve KS uputi našoj službi zahtjev za izdavanje odobrenja za građenje u okviru čega će biti rješavani imovinsko-pravni odnosi. Također nam je poznato da je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo uradio elaborat o eksproprijaciji i da je na ovoj dionici većina zemljišta bila riješena u korist Kantona Sarajevo i samo je ostalo nekoliko malih parcela, čije imovinsko-pravne odnose treba riješiti. Procedura izdavanja građevinske dozvole neće trajati dugo, jer je prikupljena sva potrebna dokumentacija i mi ćemo po zaprimanju zahtjeva u što kraćem vremenskom roku pokušati izdati potrebnu građevinsku dozvolu, objasnila je Alma Sadović, pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar.

 

Sa rješavanjem procedure izgradnje Prve transverzale također je u toku procedura za izmještanje dijela Alipašine ulice, te za izgradnju dva kružna toka, jednog na ulazu u naselje Šip, dok bi drugi kružni tok bio povezan na buduću Prvu transverzalu.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti