Pripreme za organizaciju Manifestacije mira i sjećanja na godišnjicu bitke na Monte Melleti

Svake godine u junu mjesecu održava se „Manifestacija mira i sjećanja (Melettagedenken) Meletta“ na godišnjicu velike bitke na Monte Meletti (sjeverna Italija) koja je u Prvom svjetskom ratu vođena 7. juna 1916. godine i u kojoj je austro-ugarska vojska ostvarila pobjedu nad italijanskom armijom.
Pripreme za organizaciju Manifestacije mira i sjećanja na godišnjicu bitke na Monte Melleti

Tada je poginulo 208 Bošnjaka različitih vjeroispovijesti - pripadnika Druge bosanskohercegovačke regimente austrougarske vojske, poznatije kao Bošnjačka regimenta.

 

Sa tradicionalne manifestacije Melettagedenken, u kojoj učestvuju predstavnici Austrije, Italije i BiH, odaje se počast svim poginulima i šalju poruke mira i sjećanja. Ove godine manifestacija je uspješno održana u Sarajevu, a naredne godine će to biti u Austriji.

 

Tim povodom je u prostorijama Općine Centar 5. decembra 2017. godine održan inicijalni sastanak dijela Organizacionog odbora za pripremu manifestacije „Monte Melleta“ 2018. godine u Austriji. Osim načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića i zamjenika ministra odbrane BiH za politiku i planove Seada Jusića, sastanku su također prisustvovali savjetnici općinskog načelnika Mustafa Resić i Bećir Sirovina.

 

Osim dogovora oko protokolarnih aktivnosti u kojima će učestvovati predstavnici iz BiH kao gosti ove manifestacije, zamjenik Jusić je spomenuo inicijativu da se poginulim pripadnicima Bošnjačke regimente napravi spomen-obilježje kao trajno sjećanje na veliku hrabrost i požrtvovanost koju su iskazali. Načelnik Ajnadžić je rekao da će Općina Centar, u skladu sa njenim finansijskim mogućnostima, pomoći u izgradnji ovog spomen-obilježja.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti