Sve brojniji kreativni sadržaji u novom Centru za zdravo starenje općina Centar i Stari Grad

Da postoji potreba i interes naših sugrađana treće životne dobi da sadržajno i kvalitetno provode slobodno vrijeme u organiziranim aktivnostima potvrđuje i činjenica da je od osnivanja novog Centra za zdravo starenje u obnovljenim prostorijama u zgradi „Svjetlosti“ (Muhameda Kantardžića 3) u njegov rad uključeno 215 građana koji žive na području općina Centar i Stari Grad i taj broj se svakodnevno povećava.
Sve brojniji kreativni sadržaji u novom Centru za zdravo starenje općina Centar i Stari Grad

Osim druženja, prijateljstva, edukacije i usvajanja novih znanja, članovi i članice Centra trebali bi poboljšati kvalitet svog života, međusobno razmijenjivati iskustva i na najbolji način provoditi slobodno vrijeme. Ovako veliki broj uključenih osoba je najbolji pokazatelj opravdanosti realizacije projekta.

 

Da podsjetimo, ovaj Centar za zdravo starenje zvanično je otvoren 4. septembra 2017. godine kada su načelnici općina Centar i Stari Grad dr. Nedžad Ajnadžić i Ibrahim Hadžibajrić zajedno sa Sejdefom Bašić-Ćatić, direktoricom Udruženja „Partnerstvo za javno zdravlje“, koje implementira pomenuti projekt, potpisali ugovor o partnerstvu. Općina Centar je ustupila svoj prostor površine 140 metara kvadratnih i finansirala njegovu obnovu i opremanje, za šta je iz budžeta izdvojila više od 120.000 KM. Na osnovu potpisanog ugovora, obaveza Općine Centar je da svake godine u budžetu obezbijedi 28.000 KM, dok će Općina Stari Grad izdvajati godišnje 20.000 maraka za rad ovog centra.

 

Da bi naši stariji sugrađani sa područja ove dvije susjedne gradske općine kvalitetno i sadržajno provodili svoje slobodno vrijeme, u novom Centru za zdravo starenje održavaju se časovi preventivno-korektivne gimnastike, kursevi engleskog i njemačkog jezika, horsko pjevanje, planinarska sekcija, likovna sekcija, rad na aluminijskoj foliji, ljekobilje i filcanje vune. Redovno se u Centru održavaju edukativna predavanja iz oblasti zdravstvene njege i zaštite osoba treće životne dobi, zatim hortikulture i zaštite okoliša, te drugih aktuelnih tema, organiziraju zajednički izleti...

 

Osim toga, naši stariji sugrađani u ovom centru, zahvaljujući volonterima sa Konfučijevog instituta u Sarajevu, imaju priliku vježbati Tai Chi, drevnu kinesku vještinu specifičnih pokreta koja dovodi do ravnoteže uma i tijela.

 

Novi Centar za zdravo starenje ostvaruje stalnu saradnju sa Centrom za zdravo starenje koji već drugu godinu uspješno djeluje u prostorijama u Titovoj ulici 12, kao i sa drugim takvim sarajevskim centrima.

 

S obzirom na nadolazeće praznike, u oba centra već uveliko teku pripreme za njihovo obilježavanje. Već tradicionalno, članovi centara za zdravo starenje uz raznovrsne programe i ugodno druženje zajedno obilježavaju sve praznike.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti