Svečano otvoreno Prihvatilište za djecu bez roditeljskog staranja

U prostorijama Doma za djecu bez roditeljskog staranja „Bjelave“ u utorak 5. decembra 2017. godine organizovana je skromna svečanost povodom ozvaničenja otvaranja Prihvatilišta za djecu bez roditeljskog staranja.
Svečano otvoreno Prihvatilište za djecu bez roditeljskog staranja

Simbolično su vrpcu presjekli ambasador Republike Češke u BiH NJ. E. Jakub Skalník i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Amela Dautbegović.

 

U ime općinskog načelnika dr. Nedžada Ajnadžića ceremoniji su prisustvovali njegovi savjetnici Mustafa Resić i Osmo Babić.

 

Novootvoreno prihvatilište će omogućiti hitni i privremeni smještaj djece i mladih bez roditeljskog staranja do pronalaska primjerenog oblika zbrinjavanja, a najduže tri mjeseca. Usluga je prvenstveno namijenjena djeci uzrasta od pet do 18 godina. Korisnici ovog prihvatilišta mogu biti djeca koja povremeno ili trajno ostaju bez adekvatnog roditeljskog staranja i ne može im se osigurati drugi vid smještaja ili zbrinjavanja, djeca zatečena u skitnji i prosjačenju, te izložena radnoj eksploataciji ili nekom drugom vidu zloupotrebe. Djeca mogu biti smještena u ovo prihvatilište na osnovu naloga nadležne službe socijalne zaštite, a po preporuci organa pravosuđa, MUP-a ili ako samostalno dođu. Služba socijalne zaštite je u obavezi da prilikom smještaja djeteta u prihvatilište pribavi potrebnu dokumentaciju i pruži podršku korisnicima pri smještaju.

 

Po prijemu djeteta u prihvatilištu će biti pružen smještaj, ishrana, zdravstveno-higijenske mjere. Stručno osoblje prihvatilišta će djeci pružiti podršku u adaptaciji radi lakšeg prevazilaženja posljedica razdvajanja, njegu, sigurnost, organizovati potrebne aktivnosti, psihosocijalne radionice, radno-okupacione i edukativne, te kreativne i rekreativne radionice. Kapacitet prihvatilišta je 12 osoba, s tim što postoji namjera da se on vremenom poveća.

 

Projekat su finansijski podržali UNICEF, Ambasada Republike Češke u BiH, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, te organizacija „Hope and Homes for Children“.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti