Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Općina Centar donirala 3.000 maraka

Iako nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem, Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem, godinama iz budžeta izdvaja značajna finansijska sredstva za unapređenje obrazovnog procesa i poboljšanje uslova rada obrazovnih ustanova.
Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Općina Centar donirala 3.000 maraka

Općina Centar na ovaj način želi omogućiti mladim ljudima, od kojih zavisi budućnost naše cjelokupne zajednice, što kvalitetnije uslove za obrazovanje. Stvaranju kvalitetnijih uslova za obrazovanje mladih Općina Centar doprinosi stalnim ulaganjem u nabavku opreme za potrebe nastavnih procesa kao i u projekte koji se realiziraju u obrazovnim ustanovama.

 

Posljednji u nizu takvih primjera je i finansijska podrška Ekonomskom fakultetu u Sarajevu koji je iz općinskog budžeta dobio donaciju od 3.000 maraka. Protokol o realizaciji navedenih finansijskih sredstava potpisali su načelnik ove lokalne zajednice dr. Nedžad Ajnadžić i dekan Fakulteta prof. dr. Kemal Kozarić.

 

Naime, donirana sredstva će biti iskorištena za implementaciju projekta „Finansijska pismenost građana u Bosni i Hercegovini“. Osnovni cilj projekta je na jednostavan i aplikativan način predočiti ključne principe, aktivnosti i indikatore koje treba provoditi svaka osoba i svaka porodica u upravljanju porodičnim finansijama. Finansijski menadžment ima određena pravila koja se svakako primjenjuju u biznisu i vođenju različitih vrsta javnih institucija što uključuje primjenu principa koji se mogu podvesti pod „zlatno bilansno pravilo“ i „zlatno bankarsko pravilo“, ali je veoma bitna činjenica da se navedeni principi razvijeni u privrednim društvima mogu primijeniti na svakog pojedinca i na svaku porodicu. Porodice i pojedinci u savremenim uvjetima života i rada trebaju upravljati svojim finansijama kao da se radi o privrednim društvima kroz razvoj porodičnog bilansa stanja, bilansa uspjeha i gotovinskog toka što će svakako dovesti do prevencije ulaska porodica u lošu finansijsku poziciju.

 

Sadržaj modula vezanog za „Finansijsku pismenost“ jeste usmjeren na isporuku specifičnih znanja, kompetencija i vještina građanima vezanih za finansijski menadžment sa ciljem preveniranja situacija koje imaju karakteristike individualnog bankrota, odnosno definiranja pretpostavki i projektiranja finansijske konsolidacije i restrukturiranja individualnih i porodičnih finansija putem primjene određenih finansijskih principa.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti