Uspješno proveden projekat ''Preuzmimo kontrolu nad dijabetesom'' u Centru

Krajem prošle sedmice u Domu zdravlja Vrazova i ambulantama porodične medicine Koševsko brdo, Breka, Jablanička i Podhrastovi, obavljeni su besplatni pregledi građana oboljelih od dijabetesa.
Uspješno proveden projekat ''Preuzmimo kontrolu nad dijabetesom'' u Centru

Tokom ove akcije pod nazivom ''Preuzmimo kontrolu nad dijabetesom'', koju su realizovali Udruženje studenata medicine u BiH ''BoHeMSA'' i Udruženje doktora porodične medicine, obavljeni su pregledi 300 pacijenata. Pomenutu akciju je finansijski podržala Općina Centar koja je za ovu namjenu iz svog budžeta izdvojila 2.000 KM.

 

-Ovo je već tradicionalna akcija koja je posvećena borbi protiv dijabetesa. Za finansijska sredstva koja nam je donirala Općina Centar nabavili smo 300 reagensa za hemoglobin A1C, popularno zvan tromjesečni šećer i 300 trakica za mjerenje običnog šećera u krvi. Na volonterskoj osnovi pet timova, od 25 članova, koje čine ljekari i studenti medicine u Sarajevu su obavili preglede naših pacijenata, što podrazumijeva mjerenje pritiska, stanje kariotivnih arterija, mjerenje težine, visine i obima struka i utvrđivanje indeksa tjelesne mase, a određena je i količina šećera u krvi, tromjesečnog i svakodnevnog, te pregledi pacijenata zbog utvrđivanja postojanja dijabetetskog stopala. Ovu vrstu pregleda građani mogu obaviti jedino u Kliničkom centru na Koševu. U Domu zdravlja Vrazova, tokom dana, smo uspjeli obaviti preglede 100  pacijenata, dok je u četiri ambulante porodične medicine opsluženo po 50 pacijenata, objasnio je doc. dr. Zaim Jatić, odgovorni ljekar Službe porodične medicine Doma zdravlja Centar i šef katedre za porodičnu medicinu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

 

Cilj projekta je edukacija građana, ali i studenata medicine o standardima zdravstvene njege, prikupljanje podataka o praćenju napredovanja bolesti i praćenje broja novootkrivenih bolesti dijabetesa, provjera adekvatnosti terapije, prevencija...

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti