Redovna 17. sjednica Općinskog vijeća Centar

U četvrtak, 30. novembra 2017. godine održan je prvi dio 17. redovne sjednice Općinskog vijeća Centar Sarajevo, a zbog obimnog dnevnog reda zasjedanje će biti nastavljeno u ponedjeljak, 4. decembra 2017. godine u 15 sati. Sjednicu Općinskog vijeća Centar vodila je Karolina Karačić, predsjedavajuća Vijeća.
Redovna 17. sjednica Općinskog vijeća Centar

Pristupanje izmjenama i dopunama prostornih planova

Općinsko vijeće je donijelo odluke da se po skraćenom postupku pristupi izradi izmjena i dopuna regulacionih planova ''Rekreativno zabavni centar Pionirska dolina'' i ''Koševo'', a koje se odnose na izmjene granice obuhvata ova dva plana kako bi se mogla formirati jedinstvena prostorna cjelina koja će biti predmet izrade detaljne planske dokumentacije. Cilj ovih izmjena je da se planskim dokumentima predvidi izgradnja dijela Ulice Nahorevska, odnosno proširenje ulaza u tu ulicu na njenom početku. Osim toga, planirana je i zamjena građevinskog fonda, odnosno izgradnja Doma penzionera na lokalitetu devastiranog objekta ''Diskotona'' kojeg treba ukloniti. Pošto planiranu izgradnju treba definisati donošenjem urbanističkog projekta, a imajući u vidu da ne postoji zakonski osnov da obuhvat urbanističkog projekta bude definisan kroz dva regulaciona plana, ocijenjeno je opravdanim da se izvrše izmjene granica važećih regulacionih planova i tako stvori uvjet da se formira nova jedinstvena prostorna cjelina.

 

Donesena je i odluka o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana ''Čobanija'' za lokalitet ''Pozorišna kafana-Restoran Dva ribara'', također po skraćenom postupku. U smjernicama za izradu izmjena regulacionog plana je naznačeno da je cilj preispitivanje mogućnosti za prostorne intervencije bazirane na savremenom pristupu i urbanoj obnovi objekata kulturno-historijskog naslijeđa uz njihovo očuvanje i zaštitu. Izmjenama i dopunama bi se omogućilo stvaranje planskih preduvjeta na pomenutom lokalitetu, površine 0,46 ha, za rekonstrukciju i nadziđivanje pojedinih objekata što treba da doprinese revitaliziranju zatečenih urbanih struktura i spriječi njihovo dalje propadanje.

 

Nosilac izrade izmjena i dopuna pomenutih regulacionih planova je Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, a planirano je i uključivanje javnosti kako bi građani bili detaljnije upoznati o predloženim izmjenama i dopunama ovih planskih dokumenata.

 

Zakup poslovnih prostora

Donesene su odluke o dodjeli u dvogodišnji zakup poslovnih prostorija Općine Centar, neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva, u ulicama: Alekse Šantića 1, Maršala Tita 2 i Skenderija 24, pod uslovom izmirenja dugovanja za zakupninu prethodnih zakupaca. Neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva dodijeljene su u zakup i općinske poslovne prostorije u ulicama Mehmeda Spahe 12/I i Turhanija 4 (dvorište), također na period od dvije godine.

 

Na ovoj sjednici je usvojena nova Odluka o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i prostorija Općine Centar, sa amandmanima koje je prihvatila Komisija za poslovne prostorije kao predlagač, a Vijeće usvojilo. Zaključeno je da ostali predloženi amandmani vijećnika, koji nisu usvojeni na ovoj sjednici, budu upućeni Vijeću kao inicijative. Podsjećamo da je Općinsko vijeće na 14. redovnoj sjednici, održanoj 27. jula 2017. godine, utvrdilo Nacrt odluke koji je zatim upućen u javnu raspravu. Izradi nove odluke se pristupilo kako bi se omogućila lakša primjena pojedinih odredbi u praksi, odnosno ispravile nelogičnosti i nejasnoće, a uvedena su i neka nova rješenja koja će doprinijeti kvalitetnijem i efikasnijem provođenju postupka vezanog za zakupni odnos i onemogućiti velika dugovanja zakupaca, što se posebno odnosi na pokretanje instrumenata obezbjeđenja plaćanja zakupa.

 

Uspostaviti pravičnu raspodjelu prihoda koji pripadaju općinama od indirektnih poreza

Općinsko vijeće je primilo k znanju Informaciju o ostvarenju prihoda od indirektnih poreza koji pripadaju jedinicama lokalne samouprave. Uvodne napomene je dao Fahrudin Kurtović, pomoćnik načelnika za finansije i naglasio da se nakon sagledavanja i analize svih pokazatelja, došlo do zaključka da se, kada je u pitanju Općina Centar, godinama ne vrši pravična raspodjela javnih prihoda od PDV-a, a čije posljedice snose građani.

 

–Iako vlada mišljenje da je Općina Centar najbogatija općina u Federaciji BiH, to ne pokazuju prihodi od PDV-a koji joj se vraćaju i koji se stalno našoj Općini umanjuju, rekao je Kurtović.

 

U cilju postizanja pravedne raspodjele javnih prihoda od indirektnih poreza koji pripadaju jedinicama lokalne samouprave, na ovoj sjednici je usvojen zaključak da Općinsko vijeće Centar pokrene inicijativu prema Vladi Federacije BiH za donošenje novog Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH i da se u novom Zakonu kao jedan od kriterija za raspodjelu sredstava uvrsti i kriterij ''visina prikupljenih sredstava na teritoriji jedinice lokalne samouprave''. Općinsko vijeće će također zatražiti od Vlade Federacije BiH da preispita podatke za raspodjelu pomenutih sredstava po kriteriju ''broj učenika u osnovnom obrazovanju'' jer se podaci u tabelama za izračun po ovom kriteriju u 2017. godini razlikuju od stvarnog stanja.

 

Općinsko vijeće nije usvojilo predloženu Politiku investiranja raspoloživih novčanih sredstava Općine Centar za 2018. godinu koja je, u skladu sa odredbama federalnog Zakona o investiranju javnih sredstava, predvidjela oročavanje kod banaka neutrošena budžetska sredstva i po osnovu kamata na oročena sredstva ostvarivanje prihoda u budžet. Vijećnici smatraju da je svrsishodnije iznaći rješenja za deblokiranje neutrošenih budžetskih sredstava i uložiti ih u projekte koji su na dobrobit lokalne zajednice.

 

Na prijedlog Komisije za poslove iz stambene oblasti, usvojene su odluke o nastavku privremenog korištenja stanova u ulicama Ferde Hauptmana 32/II, Koševo 26/IV i Alibega Firdusa 29/prizemlje.

 

Općinsko vijeće je na ovoj sjednici razriješilo Mirzu Alispahića dužnosti člana Komisije za ekologiju i zaštitu kulturnog i prirodnog naslijeđa i na to mjesto izabrala Vasvu Kološ Ajanović. Admir Jusufbegović izabran je za člana Drugostepenog organa za žalbe umjesto Lamije Tiro koja je razriješena te dužnosti.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti