Prvačići Osnovne škole „Isak Samokovlija“ učestvovali u radionici ''Vuneno pozorištance''

Pod pokroviteljstvom Općine Centar, u prostorijama Centra kulture i mladih Općine Centar, u četvrtak 30. novembra 2017. godine, održana je radionica pod nazivom ''Vuneno pozorištance'' gdje su učestvovali prvačići iz Osnovne škole „Isak Samokovlija“.
Prvačići Osnovne škole „Isak Samokovlija“ učestvovali u radionici ''Vuneno pozorištance''

-Ovo je posljednja ovogodišnja radionica koju smo planirali realizovati. Izuzetno smo zadovoljni dosadašnjim rezultatima projekta gdje smo jednom mjesečno održavali ove radionice sa prvačićima iz osnovnih škola iz Centra. Svaka radionica je imala posebnu temu koja se temelji na nekoj narodnoj bajci. Pripovijedamo narodne bajke, jer se mi u našem udruženju bavimo teatrom pripovijedanja nekada uz lutke, a nekada samo živom riječi. Za ovu radionicu smo djeci pričali priču Kraljevna iz plamenog dvorca i dali ideju da oni sami naprave svoje vuneno pozorištance na temelju lutki koje će zajedno sa nama u radionici napraviti. Nadamo se da ćemo naredne godine uz finansijsku podršku Općine Centar uspjeti nastaviti ovaj projekat, objasnila je Željka Lemez iz Udruženja „Bajka“ koja zajedno sa glumicom Tatjanom Šojić realizuje ovaj projekat. 

 

 

Djeca i njihovi učitelji su tokom 90 minuta pravili figure od ovčijeg runa, a prema predlošku priče koja im je ispričana na početku radionice. Projekt povezuje snagu priče i čaroliju starih zanata kako bi se svi zajedno povezali sa prirodom, između sebe i sa svim onima koji su stvarali priče hiljadama godina. Bajke, priče inspirisane životom, stare hiljadama godina i danas su nadahnuće nama i našoj djeci. Slike koje nam donose bajke i koje svako od nas obrazuje u svojoj mašti mogu nas inspirisati da sa djecom napravimo neki crtež, predstavu, plesni performans ili da riješimo neki problem…

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti