Projekt ''Preuzmimo kontrolu nad dijabetesom'' u pet ambulanti u Centru

Udruženje studenata medicine u BiH ''BoHeMSA'' jedno je od udruženja koje je dobilo finansijsku podršku iz budžeta Općine Centar Sarajevo u okviru granta za finansiranje projekata nevladinih organizacija.
Projekt ''Preuzmimo kontrolu nad dijabetesom'' u pet ambulanti u Centru

Riječ je o njihovom projektu pod nazivom ''Preuzmimo kontrolu nad dijabetesom'' koji se realizira danas od osam sati u pet ambulanti porodične medicine na području općine Centar gdje će studenti medicine u saradnji sa ljekarima obavljati građanima besplatne preglede, odnosno mjerenje krvnog pritiska, šećera u krvi i pružiti im više informacija o simptomima i znakovima dijabetesa i tretmanu šećerne bolesti.

 

Pregledi će se obavljati u ambulanti u Domu zdravlja Vrazova i ambulantama porodične medicine Koševsko brdo, Breka, Jablanička i Podhrastovi. 

 

Članovi Udruženje studenata medicine u BiH ''BoHeMSA'' su u proteklom periodu nabavili sav potreban materijal, a u saradnji sa stručnjacima iz prakse - ljekarima porodične medicine održali edukaciju za sve studente koji će učestvovati u projektu i pregledati naše sugrađane. 

 

Cilj projekta je edukacija građana, ali i studenata medicine o standardima zdravstvene njege, prikupljanje podataka o praćenju napredovanja bolesti i praćenje broja novootkrivenih bolesti dijabetesa, provjera adekvatnosti terapije, prevencija...

 

Primarne ciljne grupe projekta su stanovnici oboljeli od dijabetesa, zatim oni koji sumnjaju na postojanje bolesti i koji imaju pozitivnu porodičnu istoriju bolesti. Besplatni pregledi će obuhvatiti kontrolu krvnog pritiska, velikih krvnih žila, tjelesnih indeksa, vrijednost šećera u krvi i hemoglobina A1c.

 

Dijabetes je metabolička bolest od koje, prema najnovijim istraživanjima, boluje preko 10% svjetske populacije. Smatra se da na svaka tri pacijenta koji imaju šećernu bolest dolazi jedna osoba koja ima neprepoznatu bolest. Prema pretpostavkama Međunarodne federacije za dijabetes, u BiH živi oko 166.000 osoba sa dijabetesom, što predstavlja 9,2% odrasle populacije. Zbog tog problema Udruženje studenata medicine u BiH ''BoHeMSA'' je predložilo navedeni projekt za građane općine Centar, putem kojeg će se istovremeno studentima omogućiti praksa sa pacijentima ove vrste. 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti