Ajnadžić sa reisu-l-ulemom Huseinom efendijom Kavazovićem posjetio park Kalin hadži Alijine džamije

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa reisu-l-ulemom Huseinom efendijom Kavazovićem, muftijom sarajevskim Enesom efendijom Ljevakovićem i predstavnicima Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH, obišao je lokalitet Kalin hadži Alijine džamije, smješten na uglu ulica Kulovića i Branilaca Sarajeva gdje je okončana posljednja faza arheološkog istraživanja.
Ajnadžić sa reisu-l-ulemom Huseinom efendijom Kavazovićem posjetio park Kalin hadži Alijine džamije

Ajnadžić je upoznao reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića da su investitori ovog projekta, koji ima za cilj uređenje zapuštenog kompletnog lokaliteta parka, te konzervaciju arheoloških iskopina, Općina Centar i Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

 

U toku istraživanja pronađeno je mnoštvo značajnih arheoloških nalaza. Najviše je metalnih nalaza, kostiju, fragmenata peći, keramike iz osmanskog perioda i dosta fragmenata stakla u boji. Na terenu su također pronađeni temelji cijelog kompleksa džamije, mezaristan, mezarje sa oko trideset nišana, zatim deset santrača oko kojih se nalaze nišani različitih formi, a na jednom je pronađen i natpis na arapskom jeziku.

 

Načelnik Ajnadžić je podsjetio da je Općinsko vijeće Centar donijelo odluku o izradi Urbanističkog projekta „Pošta-Sud“, gdje će građani tokom trajanja javne rasprave imati priliku predložiti njihovo viđenje lokaliteta.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti