Civilna zaštita Općine Centar će organizirati vježbe protivpožarne zaštite u još osam osnovnih škola

Imajući u vidu pozitivna iskustva iz obuke o zaštiti od požara u osnovnim školama i veliko interesovanje učenika i nastavnika, Služba za civilnu zaštitu Općine Centar Sarajevo će organizirati u još osam osnovnih škola iz Centra taktičko-pokazne vježbe simulacije požara s ciljem provjere spremnosti provođenja organizirane evakuacije učenika i nastavnika iz prostorija škole u slučaju potrebe, kao i provjere učinkovitosti i demonstracije gašenja požara od strane vatrogasnih društava.
Civilna zaštita Općine Centar će organizirati vježbe protivpožarne zaštite u još osam osnovnih škola

Ovakve vježbe, u saradnji sa pripadnicima dobrovoljnih vatrogasnih društava ''Bjelave'' i drugih, Crvenim križom općine Centar i Policijskom stanicom Centar, izvedene su u osnovnim školama ''Nafija Sarajlić'' i ''Alija Nametak'', a posljednja je bila 2. novembra u dvorištu i objektu škole ''Silvije Strahimir Kranjčević''.

 

U taktičko-pokaznim vježbama simulacije požara pripadnici vatrogasnih društava su evakuisali učenike i osoblje škole, pripadnici Službe za spašavanje pri Crvenom križu su prikazali pružanje prve medicinske pomoći, a djelatnici Policijske stanice Centar su osiguravali pristup i siguran dolazak i odlazak učesnika vježbe.

 

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, koji je kao komandant Općinskog štaba civilne zaštite prisutvovao vježbi, pohvalio je učesnike i organizatore za dobro pripremljenu i održanu taktičko-pokaznu vježbu u školi ''Silvije Strahimir Kranjčević''.

 

Prema riječima Vahida Bećirevića, pomoćnika načelnika za civilnu zaštitu Općine Centar, u planu je da se tokom naredne godine ovakve vježbe održe i u ostalih osam osnovnih škola na području središnje sarajevske općine, prvenstveno s ciljem obuke učenika i osoblja škole za postupanje u slučajevima požara i drugih nesreća.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti